50Plus: AOW naar 65 is niet onbetaalbaar

Als de AOW-leeftijd naar 65 jaar gaat, levert dat financieel geen enkel probleem op, aldus 50Plus. De politieke partij baseert zich hierbij op de bevindingen van een Tilburgse hoogleraar openbare financiën. 

Een van de belangrijkste punten uit het verkiezingsprogramma van 50Plus is het bijstellen van de AOW-gerechtigde leeftijd. Deze zou weer op 65 jaar moeten komen. Maar wat voor gevolgen heeft de verlaging van de AOW-leeftijd? 50Plus heeft zijn verkiezingsprogramma niet laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB) zoals veel andere partijen wel hebben gedaan. Het CPB stelt namelijk dat de kosten van de AOW in 2060 12 miljard euro hoger uitvallen als het bedrag net zo wordt verhoogd als in de afgelopen dertig jaar.
 

CPB hanteert onjuiste theorie

50Plus is het hier niet mee eens en schakelde daarom de hulp in van hoogleraar Harrie Verbon van de Universiteit van Tilburg. De hoogleraar openbare financiën keek op verzoek van de partij naar de manier waarop het CPB de kosten van de AOW tot 2060 berekende. Volgens Verbon gaat het CPB ten onrechte uit van de theorie dat de AOW welvaartsvast is en is gekoppeld aan de jaarlijkse loonstijging. 
 

Uitgaven vallen lager uit

“Dat is in de praktijk al dertig jaar niet meer zo”, stelt Verbon. Wordt de praktijk van de afgelopen dertig jaar gevolgd – waarin de oudedagsvoorziening niet is gekoppeld aan de loon- maar aan de prijsstijging – dan kan de AOW niet alleen op 65 ingaan, maar kan de AOW zelfs worden verhoogd. Volgens de berekening van Verbon vallen de uitgaven dan niet 12 miljard hoger uit in 2060, “maar 22 miljard lager dan de CPB-berekening”.
 

Geen financiële problemen

De hoogleraar zegt dat het kabinet al sinds 2009 vreest dat de kosten voor de AOW de pan uit zullen rijzen en dat daarom ook is besloten om de AOW-leeftijd te verhogen. Maar dat is naar zijn mening dus onterecht. Verbon: “Als een volgend kabinet zou besluiten de AOW-leeftijd op 65 jaar te zetten, levert dit financieel geen enkel probleem op”. Voor 50Plus is verlaging van de AOW naar 65 een breekpunt bij eventueel overleg over de vorming van een nieuwe regering.

Bron: De Telegraaf en NOS