Arbeidsmarkt trekt aan en aantal banen stijgt

Het gaat goed op de arbeidsmarkt. Zo is de werkloosheid afgenomen en tegelijkertijd stijgt het aantal banen. De stijging van het aantal banen wordt vooral getrokken door de uitzendbranche. Lees er hier meer over!

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onlangs de cijfers van het derde kwartaal van 2016 bekendgemaakt. Wat blijkt? De economie is verder gegroeid en de arbeidsmarkt plukt hier de vruchten van. Zo werd eerder al bekend dat het aantal werklozen met 37 duizend is gedaald tot 499 duizend. Daarmee daalde de werkloosheid voor het eerst sinds 2012 onder de half miljoen. 
 

Stijging aantal banen

Naast de daling van de werkloosheid groeit ook het aantal banen. Zo steeg het aantal banen van werknemers en zelfstandigen in het derde kwartaal met 24 duizend ten opzichte van het tweede kwartaal van 2016. In het derde kwartaal van 2016 waren er gemiddeld 9.996 duizend banen en de sterkste banengroei vond plaats in de zakelijke dienstverlening – en dan met name in de uitzendbranche. 
 

Cijfers uit de uitzendbranche

In de uitzendbranche steeg het aantal banen met maar liefst 18 duizend. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de uitzendbranche in het derde kwartaal met één procent is toegenomen ten opzichte van een kwartaal eerder. Ook het aantal uitzenduren nam in het derde kwartaal toe. De stijging is te danken aan een toename in zowel de uren in de kortlopende als in de langlopende contracten.

Bron: PW de Gids