Gemeente Amsterdam pakt werkloosheid ouderen aan

De kans op langdurige werkloosheid bij ouderen is hoog. Gemeente Amsterdam wil daarom met een concreet plan de werkloosheid onder ouderen aanpakken. Zij gebruiken hiervoor dezelfde aanpak voor het terugdringen van de jeugdwerkloosheid. Lees meer. 

Gemeente Amsterdam maakt zich al enkele jaren sterk voor het terugdringen van de jeugdwerkloosheid. Met succes: dankzij een structurele en ondersteunende aanpak is het aantal werkloze jongeren in 2016 gedaald van 13,3 procent naar 9,3 procent. Deze aanpak wil de gemeente nu ook doorvoeren voor werkloze ouderen. 
 

Specialistisch team

Arjan Vliegenthart, wethouder van Sociale Zaken in Amsterdam, zegt: “Het gaat beter met de economie, maar we zien dat onze oudere werklozen daar nauwelijks van meeprofiteren. Dat vind ik onacceptabel.” De kans op langdurige werkloosheid bij ouderen is hoog. Dat is zorgwekkend, want langdurige werkloosheid maakt mensen moedeloos en verslechtert hun arbeidsmarktkansen. Amsterdam wil werkloze ouderen in een vroeg stadium ondersteunen in hun zoektocht naar werk. Zij krijgen hulp van een team dat is gespecialiseerd in de arbeidsbemiddeling van 50-plussers in de bijstand. Het team zoekt gericht naar vacatures die geschikt zijn voor oudere werknemers, zodat de begeleiding beter aansluit bij de kansen en mogelijkheden die ouderen op de Amsterdamse arbeidsmarkt hebben. 
 

Vooroordelen wegnemen

Daarnaast wil de gemeente investeren in contacten met bedrijven. In het bedrijfsleven bestaan veelal vooroordelen over werken met ouderen en deze vooroordelen moeten weggenomen worden. Het team organiseert bijeenkomsten waar werkgevers met geschikte vacatures kennis kunnen maken met potentiële oudere werknemers. Om oudere werklozen zo vroeg mogelijk in beeld te krijgen wordt ook de samenwerking met het UWV uitgebreid.
 

Zelfvertrouwen vergroten

Vliegenthart: “Mensen die na jaren werk ineens aan de kant komen te staan, krijgen daar vaak een flinke opdoffer van. Dat doet iets met je zelfvertrouwen.” Dit vertrouwen moet terugkomen en daarnaast krijgen de ouderen ondersteuning bij het verkrijgen van meer inzicht in de eigen mogelijkheden en de mogelijkheden van de arbeidsmarkt én bij het opdoen van sollicitatievaardigheden.
 

Werken via Uitzendbureau 65plus

Heeft u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt en wilt u nog graag aan de slag? Uitzendbureau 65plus is doorlopend op zoek naar gemotiveerde ouderen die de handen uit de mouwen willen steken. Wij zoeken niet alleen 65-plussers in Amsterdam, maar zijn op zoek naar ouderen in heel Nederland. Meer weten over de mogelijkheden? Aarzel niet en neem vrijblijvend contact op met onze HR-specialisten. Zij vertellen u graag meer en geven u meer informatie over solliciteren op de baan van uw keuze. 

Bron: Blik op Nieuws