Hoofddemograaf CBS over stijging AOW-leeftijd

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) presenteerde onlangs de nieuwe cijfers over de levensverwachting. Deze cijfers worden gebruikt om de AOW-gerechtigde leeftijd vast te stellen. Volgens de hoofddemograaf van CBS hoeft de leeftijd in 2023 niet verhoogd te worden.

Vorige week presenteerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nieuwe cijfers rondom de levensverwachting in Nederland. Wat blijkt? Tegenwoordig worden 65-jarigen gemiddeld vijf jaar ouder worden dan leeftijdsgenoten in de jaren vijftig van de vorige eeuw. De prognose is dat 65-jarigen gemiddeld 20,48 jaar te goed hebben. Vorig jaar werd hier een ander getal genoemd: 20,74 jaar. Deze prognoses over de levensverwachting zijn van invloed op de AOW-gerechtigde leeftijd, want deze leeftijd wordt hierop gebaseerd.
 

Stijging van de AOW-gerechtigde leeftijd

De overheid heeft de afgelopen jaren stapsgewijs de AOW-leeftijd verhoogd. Dit gaat de komende jaren onveranderd door. Zo krijgt men in 2018 AOW vanaf 66 jaar en in 2021 bij 67 jaar. In 2022 heeft men vanaf 67 jaar en 3 maanden recht op een AOW-uitkering. De AOW-leeftijd wordt steeds verhoogd met drie maanden. De cijfers van 2017 zullen gebruikt worden om de AOW-leeftijd voor 2023 vast te stellen.
 

AOW-leeftijd niet opschroeven

Jan Latten is hoofddemograaf bij het CBS. Volgens hem hoeft de AOW-gerechtigde leeftijd in 2023 niet verder opgeschroefd te worden. Tegenover dagblad De Telegraaf vertelt hij dat de levensverwachting de komende decennia zal stijgen, maar wel met enige vertraging. Volgens Latten heeft de stagnatie in de levensverwachting (van 20,74 naar 20,48 jaar) onder andere te maken met de afgelopen strengere winters en diverse griepepidemieën. Volgens de plannen zal de AOW-leeftijd in 2040 op 69 jaar en zes maanden liggen. Latten betwijfelt of deze leeftijd in 2040 al wordt bereikt. 
 

Zwart gat

In het artikel in De Telegraaf wordt Jan Meijer (73), uitzendkracht via Uitzendbureau 65plus, aangehaald. Jan was jarenlang werkzaam op de afdeling Zakelijk van het postkantoor, waar hij voor het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd stopte. Aan De Telegraaf vertelt hij het volgende: “Ik had er vijftig jaar gewerkt. En dat vond ik wel genoeg. Ik zag uit naar de vrijheid.” Jan stopte met werken, maar na enkele jaren viel hij in een zwart gat. “Ik ging me op een gegeven moment met de prijs van de aardappelen in de supermarkt bemoeien, als ik met mijn vrouw ging winkelen. Toen dacht ik: dit is niet goed. En zij dacht dat ook.”
 

Suppoost in Museum Het Rembrandthuis

Jan hoorde via via over Uitzendbureau 65plus, en inmiddels werkt hij alweer zeven jaar als suppoost in Museum Het Rembrandthuis. “Ik ontvang de mensen en leid ze rond. Als invaller, soms één en soms wel vier dagen per week. Het is heel afwisselend. Het is zo zes uur.” Jan wordt gezien als onderdeel van de organisatie. “Ik ga mee naar bedrijfsuitjes en kerstborrels. Dat gaat heel goed. Ook de samenwerking met de jongere collega’s. Natuurlijk zijn de mores wel veranderd op het werk, in vergelijking met vroeger. Het is losser. Maar dat is juist heel fijn.” 
 

Doorwerken na bereiken AOW-leeftijd

Heeft u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt en wilt u net als Jan Meijer nog niets weten van stoppen met werken? Maak kennis met Uitzendbureau 65plus. Vanuit onze labels 65plus In het Onderwijs, 65plus Op de Weg en 65plus In Goede Handen zenden wij AOW-gerechtigde medewerkers uit. Zij gaan aan de slag bij uiteenlopende werkgevers en banen in heel Nederland. Neem contact op met de HR-specialisten van 65plus óf bekijk onze vacatures en solliciteer direct op de functie van uw keuze!

Bron: De Telegraaf (1) en De Telegraaf (2)