Medewerker met zwaar beroep haalt pensioen vaak niet

Onlangs meldde uitkeringsinstantie UWV dat er in 2016 zo’n 40.000 arbeidsongeschikten bij zijn gekomen. Veel van deze arbeidsongeschikten zijn medewerkers met een fysiek zwaar beroep. Lees hier meer.

Het UWV signaleerde eerder al dat het aantal arbeidsongeschikten toeneemt. Nu blijkt dat er in 2016 zo’n 40.000 arbeidsongeschikten bij zijn gekomen – deze medewerkers halen hun pensioen vaak niet. De 40.000 arbeidsongeschikten staat voor een stijging van maar liefst 12 procent ten opzichte van 2015. Het is de sterkste stijging van het aantal arbeidsongeschikten sinds 2010. Wat ligt hieraan ten grondslag? 
 

Arbeidsongeschikt door zwaar beroep

Uitkeringsinstantie UWV heeft onderzocht waar deze groei vandaan komt. Met name in de zware beroepen verlaten veel mensen het arbeidsproces voordat ze AOW ontvangen. Bij het pensioenfonds PMT (metaal) is er zelfs sprake van een verdubbeling van het aantal arbeidsongeschikten sinds 2013. Bij pensioenfonds Zorg en Welzijn zien we een toename van 20 procent.
 

Verhoging AOW-leeftijd

Volgens het UWV is de kans dat een 55-plusser arbeidsongeschikt wordt, tien keer zo groot als bij een 25-jarige. Door de verhoging van de AOW-leeftijd in 2013 is de kans op arbeidsongeschiktheid daarmee ook toegenomen. Volgens pensioenfonds PMT kunnen oudere werknemers met een zwaar beroep het niet altijd bijbenen. Het pensioenfonds hebben daar een oplossing voor gevonden: korter werken zonder al te veel loonverlies.
 

Doorwerken na AOW

Wilt u meer informatie over dit nieuwsbericht? Of bent u fysiek of mentaal in topconditie en wilt u zich ook na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd inzetten voor een baas? Schrijf u in bij Uitzendbureau 65plus. Wij beschikken over de labels 65plus In het Onderwijs, 65plus In Goede Handen en 65plus Op de Weg: vanuit deze labels zenden wij u uit in het onderwijs, in facilitaire banen en in chauffeursjobs. Meer weten? Aarzel niet en vraag het aan onze HR-professionals: zij vertellen u graag meer over de mogelijkheden. 

Bron: PlusOnline