Tekort aan vakkundig schoonmaakpersoneel

Het gaat goed met de Nederlandse schoonmaakbedrijven: ze halen meer en meer opdrachten binnen. De keerzijde is dat er te weinig personeel voorhanden is om deze opdrachten te vervullen. Lees er hier meer over. 

Nederlandse schoonmaakbedrijven zetten meer geld om en halen meer opdrachten binnen. Zo is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de omzet van schoonmaakbedrijven in het tweede kwartaal van 2017 met 6,8% gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2016. 
 

Schaarste in vakkundig schoonmaakpersoneel

Spijtig genoeg gaat het daarentegen minder goed met het aanbod van vakkundig schoonmaakpersoneel. Er heerst een schaarste in vakkundige schoonmakers. Dit geldt voor zowel de reguliere schoonmaak als de specialistische reinigingstakken en de managementfuncties in de schoonmaak. Haaks hierop staat de prognose van het UWV voor 2017 en 2018: in de schoonmaaksector verwacht de uitkeringsinstantie een banengroei van zo’n 3.000 medewerkers. 
 

Problemen volgens branche

Brancheverenigingen SIEV en Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) beamen dat er een tekort aan schoonmaakpersoneel ontstaat. Er is niet alleen in de Randstad sprake van een tekort: ook in diverse andere provincies is te weinig schoonmaakpersoneel voorhanden. Schoonmakersplatform Clean Totaal benaderde diverse landelijke schoonmaakbedrijven en schoonmaakbonden en vroeg hen naar de problemen waar zij tegenaan lopen. Een greep uit de antwoorden:

  • Er zijn weinig mensen die dromen van een baan als schoonmaker;
  • Bij een aantrekkende economie kiest men liever ander werk;
  • Uit (oud) onderzoek blijkt dat bij aantrekkende economie de behoefte om het gezinsinkomen via een bijbaan aan te vullen vermindert;
  • Partners kunnen weer een fulltime baan vinden, waardoor de andere partner niet langer hoeft bij te verdienen;
  • ZZP’ers die uit noodzaak ook schoonmaakwerk verrichten, keren volledig terug naar hun eigen metier.
     

Schoonmakers van Uitzendbureau 65plus

Wilt u weten welke oplossingen er worden geboden om het tekort op te vagen? Lees het volledige artikel van Clean Totaal. Bent u werkzaam als schoonmaker óf bent u als werkgever op zoek naar ervaren schoonmaakmedewerkers? Kies voor Uitzendbureau 65plus. Vanuit onze labels 65plus In het Onderwijs en 65plus In Goede Handen zoeken wij AOW-gerechtigde medewerkers die aan de slag willen als schoonmaker of interieurverzorger. Wij plaatsen hen bij opdrachtgevers in heel Nederland, zoals onderwijsinstellingen, bedrijfsverzamelpanden en schoonmaakbedrijven. Neem contact op met onze HR-specialisten: zij vertellen u graag meer over de mogelijkheden. 

Bron: Clean Totaal