65-plussers op de werkvloer: wat zeggen experts?

Senioren worden door de vergrijzing steeds belangrijker voor de arbeidsmarkt. Gelukkig zijn er dan ook meer en meer 65-plussers die nog graag hun kennis en ervaring inzetten. Zo zijn senioren de snelst groeiende generatie in de financiële sector. Hun aandeel steeg van 14 procent in 1998 naar 26 procent in 2018. Men beleeft veel plezier in het werk en wil de opgebouwde kennis en ervaring graag blijven benutten, blijkt uit onderzoek van Deloitte. De cijfers en de bereidwilligheid van senioren om nog te willen werken liegen er niet om, maar wat zeggen experts over 65-plussers op de werkvloer?

65-plussers op de werkvloer: wat zeggen experts?

Advies Raad voor Volksgezondheid en Samenleving

Het advies ‘De derde levensfase: het geschenk van de eeuw’ van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) noemt  gepensioneerden "het geschenk van de eeuw". De hoofdboodschap van het advies? Werknemers moeten de mogelijkheid krijgen na hun pensioengerechtigde leeftijd door te werken. In het advies wordt niet enkel het beruchte zwarte gat als argument gebruikt, maar ook het feit dat we steeds ouder worden en langer gezond blijven. De RVS stelt dat door generatiebewust beleid het maatschappelijk potentieel meer verzilverd kan worden.

Werken is gezond

We blijven niet alleen langer gezond, maar volgens experts behoud je een goede gezondheid door te blijven werken. "Mensen beseffen niet altijd dat werken een bron van gezondheid kan zijn. Ook na je 65ste", aldus David van Bodegom, verouderingswetenschapper bij Leyden Academy on Vitality and Ageing. Hoe dat komt? Werken is gezond, omdat je je lichaam actief blijft gebruiken. Zo blijft het beter functioneren. Dat geldt fysiek, voor je spieren, longen en hart, maar ook mentaal. Er zijn mensen die depressief worden als ze niet meer werken: zij komen in het beruchte zwarte gat. 

Een oplossing met een extraatje

Hr-expert Rob Cools zegt in navolging op het onderzoek van Deloitte: "Babyboomers zijn de oplossing voor het tekort finance talent. Uit vele onderzoeken blijkt diversiteit in mensen en stijlen juist tot een betere werksfeer en hogere productie te leiden." Generatie-expert Aart Bontekoning voegt daaraan toe: “Jongere generaties kunnen heel veel leren van de babyboomers.”. 

De kracht van seniore medewerkers

De Amerikaanse Carol Fishman Cohen, expert op het gebied van het weer terugkeren op de arbeidsmarkt, zet de voordelen van senioren op de werkvloer op een rij. "Werkgevers beschouwden deze groep voorheen vaak met scepsis. Ze dachten dat hun vaardigheden verlopen waren, dat ze overgekwalificeerd waren of veel tijd nodig hadden om te worden ingewerkt. Maar het valt op dat ze nu juist steeds vaker de kracht van seniore medewerkers erkennen: hun institutionele kennis, hun ervaring, volwassen perspectief, stabiele levensfase, toewijding, loyaliteit en energie en enthousiasme."