1 op 50 medewerkers werkt via detachering

Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat 1 op de 50 medewerkers in Nederland gedetacheerd is. De helft van deze groep is hoogopgeleid.

Uitzendkrachten, ZZP'ers en gedetacheerd personeel vertegenwoordigen bijna 15% van de Nederlandse beroepsbevolking. Volgens het CBS zijn er in Nederland 225.000 uitzendkrachten actief tegenover 187.000 gedetacheerden en 772.000 ZZP´ers.
 

Grote verschillen tussen uitzendkrachten  en ZZP’ers

Deze drie groepen verschillen qua kenmerken behoorlijk van elkaar. Zo zijn uitzendkrachten relatief jong, een kwart is 15 tot 25 jaar, vaker laag opgeleid en werken zij voornamelijk als hulpkrachten in de bouw en industrie. ZZP'ers zijn daarentegen vaker hoog opgeleid (46%) en relatief oud, zo is de helft van deze groep 45 jaar of ouder. 
 

Detachering voor gespecialiseerde functies

Gedetacheerd personeel is vaak hoog opgeleid (48%) en wordt vaak ingezet voor functies waar specialisme voor nodig is. Zo komt detachering vaak voor bij functies zoals softwareontwikkelaar, databank- en netwerkspecialist en elektrotechnisch ingenieur. Overigens is de kans groot dat detachering komende jaren te maken krijgt met nieuwe regelgeving. Zo heeft minister Asscher aangegeven dat hij volgend jaar gaat proberen de termijn voor detachering naar en uit EU-lidstaten te verkorten.
 

Personeel detacheren?

Bent u op zoek naar een specialist om een (tijdelijke) functie te vervullen en heeft u behoefte aan flexibiliteit? Lees dan meer over werken met onze ervaren 65-plussers of neem vrijblijvend contact op, we adviseren u graag.