- U bevindt zich hier:
- Uitzendbureau 65plus
- Nieuwsblog
- 4 Tips voor minder werkdruk in het basisonderwijs
4 Tips voor minder werkdruk in het basisonderwijs
Werkdruk in het onderwijs is een belangrijk onderwerp van nu. Wat kan Nederland doen om de werkdruk tegen te gaan? 65plus In het Onderwijs heeft vier handige tips. Lees er meer over op onze blog.
U leest het steeds vaker in de krant of op nieuwssites: de steeds toenemende werkdruk in het basisonderwijs. Lees daarom deze tips die zorgen voor minder werkdruk.
Tip 1: Tijdloze handelingen
Veel zaken in het basisonderwijs kosten meer tijd dan nodig. Denk bijvoorbeeld aan de jaarboodschappen. De leraren moeten een jaar vooruitkijken en in één keer een bestelling plaatsen voor de benodigdheden op school. Dat betekent dat er in september al nagedacht moet worden over kerstversiering en paasdecoratie. Niet echt logisch, en vaak slurpt het bijzonder veel tijd op. In plaats daarvan kunnen docenten, wanneer ze iets nodig hebben, de boodschappen beter op internet bestellen.
Tip 2: Vergaderingen zonder eind
Vergaderen gaat hand in hand met het leraarschap, vaak nog zonder dat er concrete afspraken gemaakt worden. Hierdoor zijn er veel scholen die, in plaats van ellelange vergaderingen, gesprekken van vijftien minuten inplannen. Opmerkelijk is dat die kwartiertjes ook nog eens efficiënter zijn. De motivatie en efficiëntie van de groep is dan namelijk een stuk hoger.
Tip 3: Nutteloze taken
Er zijn altijd taken die iemand liever niet zou doen. Maar zo zijn er ook taken die gedaan worden, zonder dat een school er écht beter van wordt. Denk bijvoorbeeld aan de rapportages die leraren maken voor bestuursleden, middelbare scholen, ouders of de Onderwijsinspectie. Er zijn docenten die al bezig zijn met het inkorten van de eindeloze rapporten en documenten die niet steeds opnieuw gemaakt dienen te worden.
Tip 4: Lean onderwijs
Goed onderwijs of leuk onderwijs? De vraag om meer tijd voor lesvoorbereiding en lesbezoek wordt steeds groter. Deze tijd wordt vrijgemaakt door het verminderen van zogenaamde ‘loze’ tijd, zoals sportdagen of andere feestelijkheden. In het bedrijfsleven wordt dit ook al veel gedaan. De focus ligt op het terugdringen van verspilde tijd. Als bedrijven dat kunnen, dan kunnen scholen daar ook een voorbeeld aan nemen.
Minder werkdruk met ervaren medewerkers
Scholen hebben moeite met het vinden en behouden van het juiste personeel. De gaten die hierdoor vallen, moeten opgevuld worden en daar kan 65plus In Het Onderwijs bij helpen. Benieuwd wat ervaren docenten, met passie voor het werk, voor uw onderwijsinstelling kunnen betekenen? Neem contact op met onze HR-specialisten en samen zoeken wij ervaren docenten die het verschil maken.
Bron: Stichting Leerkracht