Het Nationaal Ouderenfonds viert feest: 400ste OldStars club is een feit

In 2013 introduceerde het Nationaal Ouderenfonds in samenwerking met Vriendenloterij en Eredivisie walking football in Nederland onder de naam OldStars. In 2019 kwamen daar nieuwe aangepaste spelvormen voor 55-plussers bij: OldStars walking hockey, OldStars tafeltennis, OldStars walking basketball, OldStars tennis, OldStars walking handball en OldStars walking rugby. De ambitie is om OldStars Sport bij elke vereniging aan te bieden. En ze zijn goed op weg: tennisvereniging ABTC De Wildbaan in de Achterhoek is met het aanbieden van OldStars tennis de 400ste club die een aangepaste spelvorm voor senioren aanbiedt.

Bewezen formule

Het Nationaal Ouderenfonds neemt met OldStars de volgende stap in de ontwikkeling van de ouderenvriendelijke sportomgeving. De aangepaste spelvormen zijn bewezen formules in onder meer Groot-Brittannië waar walking football en walking hockey al jarenlang breed omarmd worden. Het uitgangspunt van OldStars is de positieve bijdrage van het verenigingsleven aan de levenskwaliteit van ouderen, op diverse vlakken. Sport is namelijk niet alleen goed voor de fysieke en mentale gezondheid, maar is ook een moment voor ontmoeting en sociale contacten.
 

Een leven lang sport

Alle door het Nationaal Ouderenfonds aangepaste bewegingsvormen worden door OldStars’ beweegstrateeg René Wormhoudt bij verenigingen, spelbegeleiders en spelers geïntroduceerd met het Athletic Skills Model (ASM). Dit model dient als basis voor alle aangepaste spelvormen van OldStars. Op deze manier hebben senioren de mogelijkheid om op hun eigen niveau mee te blijven doen in en rondom de sportvereniging en kunnen zij de voordelen van een leven lang sport ervaren.
 

Meer weten?

Inmiddels zijn de OldStars Sport-clubs weer van start gegaan, uiteraard helemaal volgens de RIVM-richtlijnen. Meer weten over OldStars en de maatregelen? Ga naar de website van OldStars.