5 tips voor de invoering van duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid wordt komende jaren steeds belangrijker. Toch zijn veel werkgevers nog te weinig bezig met de integratie hiervan binnen de onderneming. Wilt u hier wel mee aan de slag? Bekijk dan onderstaande tips voor de invoering van duurzame inzetbaarheid.

Duurzame inzetbaarheid. We hadden het er eerder al over in ons artikel 'Wat is duurzame inzetbaarheid'. Hierin kon u al lezen dat het hier gaat om een beleid dat optimaal rekening houdt met de specifieke omstandigheden en wensen van medewerkers in de verschillende fasen van hun leven en loopbaan. Het beleid heeft dus zowel betrekking op jonge medewerkers als AOW-gerechtigde werknemers. Maar hoe integreert u dit binnen uw organisatie? Onderstaand enkele tips.

Tips voor duurzame inzetbaarheid

  • Voer dit beleid (stapsgewijs) in binnen de hele organisatie en betrek iedereen hierbij. Als het een vrijblijvend karakter heeft, is de kans dat medewerkers niet meedoen een stuk groter, wat een succesvol eindresultaat aanzienlijk bemoeilijkt.
  • Pas duurzame inzetbaarheid zoveel mogelijk op individueel niveau toe. Hierdoor kunt u beter inspelen op de behoeftes van de werknemer, wat de ontwikkeling optimaal stimuleert.
  • Verdeel de verantwoordelijkheid. Door deze zowel bij de werkgever als werknemer te leggen zijn beide partijen actiever bij het proces betrokken.
  • De manager vervult een cruciale rol. Zorg dus dat hij of zij volledig achter het beleid staat en dit actief uitdraagt naar de andere medewerkers.
  • Maak van duurzame inzetbaarheid een proces dat begint bij de start - en eindigt aan het einde van het dienstverband. Hierdoor raakt iedereen gewend aan de werkwijze en wordt het beleid pas echt goed geïntegreerd binnen uw organisatie.

In praktijk blijft het invoeren van duurzame inzetbaarheid een maatwerk proces dat afgestemd moet zijn op uw organisatie. De HR specialisten van Uitzendbureau 65plus zijn u dan ook graag van dienst als u meer hierover wilt weten of benieuwd bent welke voordelen duurzame inzetbaarheid biedt voor uw bedrijf. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op, we kijken graag met u mee.