5 Tips voor duurzame inzetbaarheid medewerkers

Nederland vergrijst, ook op de werkvloer. Daarom moet u de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers vergroten. Lees op onze blog wat u kunt doen om medewerkers duurzaam in te zetten. 

De Nederlandse bevolking vergrijst. Veel organisaties zien een gemiddelde leeftijd die steeds blijft stijgen. Ook moeten medewerkers langer doorwerken door de verhoogde pensioensleeftijd. Het is dan ook belangrijk om uw medewerkers te waarderen en de duurzame inzetbaarheid te stimuleren op de werkvloer. Dat doet u aan de hand van de volgende vijf tips.
 

Tip 1: Investeer in gezonde en vitale medewerkers

De toenemende leeftijd op de werkvloer kan ervoor zorgen dat gezondheidsklachten vaker optreden tijdens het werkleven. Voorlichting en een gezonde werkomgeving kan het verschil maken voor duurzame inzetbaarheid. Denk hierbij aan verstelbare bureaus, de juiste verlichting, goed eten en de nodige beweging.
 

Tip 2: Minder standaardregelingen en meer maatwerk

Een duurzaam inzetbaarheidsbeleid zou zich moeten richten op de behoeften van alle medewerkers, niet alleen op die van ouderen. Maatregelen getroffen voor jonge medewerkers betalen zich uit op een later moment. Een krachtig HR-beleid speelt hierin een belangrijke rol, maar ook een gezond werkleven waarin de medewerker gemotiveerd is en capabel. Ook de persoonlijke situatie moet besproken worden. Na verloop van tijd merkt u dat de behoeften van ouderen van elkaar verschillen. Een algemeen oplossing is dus niet voldoende. In plaats daarvan kunt u beter met maatwerkplannen komen. Kijk hierbij naar behoefte, wensen en capaciteit. 
 

Tip 3: Maak ouder worden bespreekbaar

Uit onderzoek blijkt dat slechts 28% van de bevraagde organisaties de voorkeur geeft aan duurzame inzetbaarheid. Met een bevolking die gemiddeld ouder wordt, moet duurzame inzetbaarheid bespreekbaar worden. Zaken die zich nu voordoen, kunnen op den duur leiden tot grotere problemen of behoeften. Wees daarom op alles voorbereid en maak ouder worden bespreekbaar.
 

Tip 4: Iets nieuws leren 

Uit het Raet HR onderzoek (2014-2015) blijkt dat een derde van de HR-managers beperkte ontwikkelbereidheid van medewerkers als obstakel ziet bij het werven van personeel. Daarnaast veroudert kennis sneller dan voorheen. Om te zorgen dat oudere medewerkers blijven ontwikkelen, moet er stimulans blijven in de vorm van opleidingen. Voldoende opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden zorgen ervoor dat medewerkers gestimuleerd worden (én blijven), zodat mentale achteruitgang wordt tegengegaan. 
 

Tip 5: Stel verschillende werkzaamheden beschikbaar 

Het kan voorkomen dat een oudere medewerker zijn functie niet meer goed kan uitvoeren. In dat geval zoekt u naar alternatieve werkzaamheden die aansluiten op het arbeidsvermogen. Oudere werknemers zijn vaak multi-inzetbaar, maar er zijn niet altijd functies beschikbaar. In dat geval kan een klussenbank een uitkomst bieden. Medewerkers kunnen reageren op klussen die aansluiten bij bepaalde ambities of competenties. 
 

Duurzame 65-plussers

Het beeld dat ouderen risico’s met zich meebrengen, is niet meer van deze tijd. Vandaag de dag kent het in dienst nemen van een 65-plusser vooral veel voordelen. Meer weten over wat ouderen voor uw bedrijf kunnen betekenen? Uitzendbureau 65plus laat u graag zien wat ervaren werknemers voor verschil kunnen maken. Neem direct contact op, dan gaan wij voor u aan de slag.

Bron: Raet HR