5 tips voor een in het oog springend cv

Vandaag is het de Dag van de Arbeid (lees hier wat er precies gevierd wordt). Ter ere van deze dag hebben wij in samenwerking met CVster 5 tips bij het schrijven van uw cv. Een goed cv is namelijk de perfecte manier om te laten zien wie u bent en wat uw achtergrond is. Leest u mee?

1. Benoem recente werkervaring

Een cv maken is een cruciale eerste stap om uzelf en uw levens- en werkervaring in de spotlight te zetten. Zie dit als een mooie kans om te laten zien dat u nog op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen en gang van zaken. Het is niet per se relevant om al uw voorgaande werkgevers en werkervaring te benoemen op je cv. Vooral wanneer u vaak van functie heeft gewisseld, zou dit het cv te lang en te onoverzichtelijk maken.

Focus daarom op uw meest recente werkervaring. Ga ook kort in op het beschrijven van je functies en taken. Benoem tevens recent gevolgde cursussen en opleidingen en begin hierbij bij de meest recente. 

2. Geef een korte samenvatting

Het is simpelweg onmogelijk om elke vaardigheid en ervaringen op te schrijven op uw cv. Wanneer u verder in het verleden grote prestaties heeft geleverd, is het verstandig om uw loopbaan kort te bespreken in een beknopte samenvatting. Het is in deze samenvatting niet noodzakelijk om jaartallen te noemen. Indien de werkgever hierin geïnteresseerd is, kan hij of zij hiernaar vragen tijdens het kennismakingsgesprek.

3. Zorg voor een nette opmaak

Ook de opmaak van een cv is erg belangrijk. Wanneer de tekst onregelmatig verspringt, of als het cv er stoffig uitziet, kan dit een negatieve invloed hebben op het sollicitatieproces. Zorg er daarom altijd voor dat uw cv netjes en professioneel oogt. U kunt cv templates gebruiken wanneer u hier moeite mee hebt. CVster is hier een handig hulpmiddel bij!

4. Blijf positief en laat uw persoonlijkheid zien

Als senior heeft u erg veel te bieden: uw leeftijd gaat namelijk gepaard met werk- en levenservaring. We raden u daarom aan om te allen tijde positief te blijven en dit uit te stralen op het cv. De persoonlijkheid van een sollicitant is voor een werknemer een cruciale factor. Verwerk uw positieve eigenschappen en vaardigheden daarom ook op uw cv, dit kan bijvoorbeeld in de eerder genoemde korte samenvatting.

5. Nooit liegen

Een leugentje om bestwil is natuurlijk soms best verleidelijk, zeker als u bijvoorbeeld een groot gat hebt in je cv. Toch raden we u aan het niet te doen. Wanneer u een tijd zonder werk heeft gezeten, dan kunt u dit altijd eerlijk uitleggen. Wellicht heeft u in de tussentijd voor (klein)kinderen gezorgd of deed u vrijwilligerswerk. 

Wil je meer sollicitatietips lezen? Bekijk dan ook eens het carrièreblog van CVster.