50-plus barometer juni - vergrijzing neemt toe en nieuwe banenkansen

50-plus barometer juni - vergrijzing neemt toe en nieuwe banenkansen

De nieuwe 50-plus barometer is er weer. Hoofdpunten zijn dit keer de verdere toename van de vergrijzing en extra banenkansen in de detailhandel en zakelijke dienstverlening.

Banenkansen voor oudere werknemers

Werkzoekende 50-plussers en AOW-gerechtigde werknemers maken de komende jaren het meeste kans op een baan in de detail- en groothandel en de zakelijke dienstverlening. In deze sectoren neemt het aantal banen toe terwijl het aandeel oudere werknemers nog relatief klein is. De gezondheidszorg daarentegen biedt slechte vooruitzichten op een baan. In deze sector neemt het aantal banen juist af. Wel komen bestaande vacatures vrij door baanwisselingen en vervangingsvraag.

Meer 50-plussers met een baan

Positief is ook de daling van het aantal WW-uitkeringen voor 50-plussers. Eind april 2015 waren er 200.200 50-plussers met een werkloosheidsuitkering. Dit betekent dat in de eerste vier maanden van dit jaar 26.000 ouderen een baan hebben gevonden. Het UWV verwacht dat deze positieve trend zich in 2015 en 2016 voortzet.

Toenemende vergrijzing op de werkvloer

De vergrijzing op de werkvloer neemt komende jaren toe. Naar verwachting is over vier jaar de helft van de volwassenen vijftig jaar of ouder. Dit effect wordt versterkt doordat mensen steeds langer doorwerken. Op dit moment zijn oudere werknemers vooral actief in de gezondheidszorg, openbaar bestuur & overheid en de financiële dienstverlening.

Bekijk voor meer informatie onderstaand de volledige Barometer 50-plus juni 2015 en klik op de afbeelding voor een grotere versie.

De 50-plus barometer van juni 2015

Bron: UWV.nl

Reageren