65-Plussers geven fors meer geld uit aan vakantie

In de eerste maanden van het jaar steken veel Nederlanders de koppen bij elkaar om hun zomervakantie te plannen. Wat blijkt nu? In de komende vijf jaar geven 65-plussers maar liefst een half miljard euro meer uit aan vakantie. Lees er hier meer informatie over. 

Heeft u uw zomervakantie al in kannen en kruiken, of moet u de camping nog reserveren of de vliegtickets nog boeken? Wat wordt het dit jaar: gaat u kamperen in Frankrijk, maakt u een fietsvakantie door Noord-Nederland of gaat u nieuwe culturen ontdekken in Azië of Afrika? Tijdens de koude wintermaanden denken veel mensen na over hun zomervakantie. Ze willen het winterse weer ontvluchten en plannen hun vakantie naar de zon. 
 

Onderzoek vakantie-uitgaven 65-plussers

Reisbrancheorganisatie ANVR, het Nationaal Ouderenfonds en ABN AMRO hebben onderzoek gedaan naar de vakantie-uitgaven van 65-plussers. Hieruit blijkt dat Nederlandse senioren in de komende vijf jaar fors meer geld uitgeven aan vakanties en reizen. ABN AMRO verwacht dat de bestedingen van 65-plussers aan vakanties in de komende vijf jaar met maar liefst een half miljard stijgen: een stijging van bijna 100 miljoen euro per jaar. Het aantal online gekochte reizen gaat volgens ABN ARMO bovendien verder toenemen.
 

Senioren zijn welvarend, vitaal en mobiel

Terwijl de Nederlandse bevolking jonger dan 65 de komende jaren nauwelijks toeneemt, groeit de groep 65-plussers met zo’n 8% per jaar. In 2035 telt Nederland 4,6 miljoen 65-plussers – dit is bijna 45 procent meer dan nu. Doordat 65-plussers welvarend, vitaal en mobiel zijn, zijn zij een interessante doelgroep voor de reissector. Frank Oostdam, voorzitter/directeur bij reisbrancheorganisatie ANVR, zegt daarover het volgende: ”Met specifieke dienstverlening gericht op ouderen kunnen we deze doelgroep verleiden om vaker op vakantie te gaan. De 65-plusser van vandaag heeft meer te besteden, is vitaler en veel mobieler dan zijn vorige generatie. en dat tot op hoge leeftijd te blijven doen.”
 

Vakantiebestemmingen senioren

Bijna de helft van de senioren geeft aan dat ze op vakantie nieuwe omgevingen willen ontdekken. Vier op de tien 65-plussers heeft een bucketlist waarop vooral stedentrips genoteerd staan. Een andere populaire vakantievorm is de ‘multi-generatiereis’, waarbij senioren met kinderen en kleinkinderen op vakantie gaan. 

Bron: Verkeersbureau