Aandachtspunten voor reizen na 15 juni

Per 15 juni 2020 kunnen Nederlanders weer op vakantie in een aantal Europese landen. Goed nieuws dus voor de reisbranche en de mensen die staan te trappelen om op vakantie te gaan of familie of vrienden in het buitenland te bezoeken. Maar waar moet u precies op letten?

Code geel

Tot 15 juni 2020 geldt voor de hele wereld reiscode oranje. Dit betekent dat niet-essentiële reizen worden afgeraden. Vakanties vallen hier ook onder. Op 15 juni verandert dit advies voor een aantal Europese landen in reiscode geel, wat betekent dat reizen kan, maar dat er wel veiligheidsrisico’s zijn. In deze landen zijn de gezondheidsrisico’s gelijk aan die in Nederland. Begin gaat het om de volgende 12 landen:

 • Duitsland
 • België
 • Bulgarije
 • Estland
 • IJsland
 • Italië
 • Kroatië
 • Letland
 • Litouwen
 • Luxemburg
 • Portugal
 • Slovenië
 • Tsjechië
 • Zwitserland
 • Het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Het kan zijn dat na verloop van tijd verandering plaatsvinden in het lijstje. Niet alle landen zijn erover uit of zij toeristen uit Nederland willen toelaten. Houd daarom www.nederlandwereldwijd.nl in de gaten voor de actuele reisadviezen. Dit is onderdeel van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hierop zijn de reisadviezen ook te vinden en vindt u daarnaast veel aanvullende informatie over reizen en het coronavirus.

Code oranje

Er zijn daarnaast ook landen waarvoor een oranje reisadvies blijft gelden. In het geval van Denemarken is dat omdat zij hier geen toeristen uit Nederland willen ontvangen, maar voor Zweden en het Verenigd Koninkrijk blijft het op oranje staan omdat de gezondheidsrisico’s daar groter zijn dan in Nederland. Ook alle gebieden buiten Europa blijven voorlopig oranje. Reizen naar deze landen wordt afgeraden. Bovendien bent u in veel gevallen niet verzekerd via de reisverzekering als u toch naar deze landen afreist. Ook moet u 2 weken in thuisquarantaine als u terugkomt uit een code oranje-land.

Op eigen risico

Hoewel u na 15 juni dus weer beperkt kunt reizen, is het dus wel zaak om alert te blijven. De situatie rondom het coronavirus kan elk moment weer veranderen, waardoor landen mogelijk direct strenge maatregelen nemen. Denk aan het sluiten van grenzen en het verbieden van samenkomsten. Zoals wij in maart van dit jaar hebben gezien kan dit van de één op andere dag besloten worden en kan u dus vast komen te zitten op uw vakantiebestemming. De Nederlandse overheid heeft al gezegd niet te zullen overgaan tot repatriëring. Alleen mensen die een pakketreis hebben geboekt zullen hierbij geholpen worden door de reisorganisatie.

Om acute noodsituaties voor te zijn kunt u zich aanmelden bij de informatieservice van Buitenlandse Zaken. U ontvangt dan direct een e-mail als het reisadvies voor het land van bestemming wordt aangepast en ontvangt een sms als er in dit land een crisis dreigt. U kunt ook de app van Buitenlandse Zaken downloaden. Daarin krijgt u ook een melding als het reisadvies is veranderd.

Met de auto op reis? Let goed op!

De situatie binnen Europa verandert van dag tot dag, maar vooralsnog lijkt het erop dat mensen die op doorreis zijn creatief moeten nadenken. Dit geldt zeker voor degenen die er met de auto opuit gaan. Zo gaan de grenzen met Italië wel open, maar hebben Oostenrijk en Zwitserland nog niet besloten of zij Nederlanders willen toelaten. Zodoende kan het voorkomen dat een autoreis naar Italië eigenlijk onmogelijk is.

Ook toeristen die met de auto naar Portugal willen kunnen hier vooralsnog niet komen, want Frankrijk en Spanje zijn beide nog dicht. Veel bestemmingen zijn dus enkel met het vliegtuig te bereiken, maar het is maar helemaal de vraag wanneer de luchtvaart weer opgestart is.

Situatie en regels in het land van bestemming

Verder moeten toeristen er rekening mee houden dat de situatie en regels in andere landen niet hetzelfde zijn als hier. Zo hanteren alle Duitse deelstaten andere regels, waardoor het per regio kan verschillen wat er wel en niet kan. Ook als er in een land wel overal dezelfde regels gelden kan de situatie toch anders zijn dan in Nederland. Zo is het dragen van een mondmasker in musea verplicht in België en zijn de campings in Italië vooralsnog dicht, terwijl het land al wel toeristen binnenlaat. Lees u voor vertrek goed in zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Bron: MAX Vandaag en nederlandwereldwijd.nl