Aantal vakbondsleden in 5 jaar afgenomen

Het aantal leden van Nederlandse vakbonden is sinds 2012 verder aan het afnemen. In dat jaar waren er zo'n 1,9 miljoen vakbonden. Vorig jaar daalde dat nummer tot 1,7 miljoen, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Het onderzoek van het CBS toont aan dat mannen vaker lid zijn van de vakbeweging dan vrouwen. Het percentage werkende mannen dat lid is, was namelijk 22 procent tegenover 17 procent van de werkende vrouwen. Ook was er een groot verschil tussen de leeftijden. Oudere werknemers zijn vaker lid dan jongeren. Gemiddeld is 20 procent van de werkenden lid van een vakbond.
 

Urencriterium

Het aantal uur dat mensen werken per week heeft ook invloed op de organisatie. Van de werknemers die per week maximaal twaalf uur werken, is slechts 6 procent lid van een vakbond. Bij de groep die wekelijks werkzaam is tussen de 12 en 35 uur is dat al 19 procent en bij mensen die 35 of meer uur werken is 22 procent lid.

In de noordelijke provincies zijn veel werknemers bij een vakbond aangesloten. In Drenthe en Friesland was 27 procent van de werknemers lid en in Groningen ruim 25 procent. Ook in Zeeland is één vierde van de werknemers lid. Noord-Brabant heeft zich het meest afgewend van vakbewegingen. Daar is slechts 15 procent lid.
 

Flexibele uren van een uitzendkracht

Uitzendbureau 65plus is verantwoordelijk voor de plaatsing van ervaren personeel op eenvoudige en kosteneffectieve wijze. Met ruim 100.000 ervaren kandidaten zit er voor ieder bedrijf een interessante medewerker tussen. Benieuwd wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen? Neem contact op met onze HR-specialisten en vraag naar de mogelijkheden. 

Bron: Nu.nl