AOW-leeftijd, stoppen of doorwerken?

Onlangs heeft platform Wijzer in geldzaken onderzoek gedaan naar de AOW-gerechtigde leeftijd en hoe Nederlanders hier tegenaan kijken. Bijna driekwart van de ondervraagden wil stoppen met werken vóór het bereiken van de AOW-leeftijd. 

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakte onlangs bekend dat de AOW-leeftijd in 2024 gelijk blijft, net als in 2022 en 2023 het geval is. De AOW-gerechtigde leeftijd is dan 67 jaar en drie maanden. Hoe de AOW-gerechtigde leeftijd zich daarna ontwikkelt, is nog niet te zeggen. De AOW-leeftijd volgt de gemiddelde levensverwachting in Nederland. 
 

Eerder stoppen met werken

Platform Wijzer in geldzaken (onderdeel van de Rijksoverheid) deed onlangs onderzoek naar de AOW-gerechtigde leeftijd. Zo blijkt dat 72 procent van de Nederlanders wil stoppen met werken vóór de AOW-leeftijd bereikt is. Uit het onderzoek komt naar voren dan men gemiddeld zes jaar eerder wil stoppen. Van die 72 procent verwacht echter minder dan de helft ook daadwerkelijk te eerder te kunnen stoppen.
 

Geld opzij zetten

Daarnaast hoopt een ruime meerderheid de laatste jaren voor de AOW-gerechtigde leeftijd in ieder geval alvast minder te werken. Hiervoor zet 30 procent extra geld opzij en lost een kwart extra af op de hypotheekschuld. Driekwart van de werkende Nederlanders heeft één of meer stappen gezet om na pensionering dezelfde levensstandaard te kunnen behouden. Daarbij gaat het in de meeste gevallen om sparen via een spaarrekening of deposito, het opbouwen van vermogen via de eigen woning en aflossen op de hypotheek. 
 

Doorwerken na de AOW-leeftijd

Niet iedereen wil vroegtijdig stoppen met werken. Zo wil één op de vijf Nederlanders doorwerken wanneer de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt wordt. De mensen die door willen werken, willen gemiddeld vijf jaar langer werken. Zij halen veel voldoening uit het werken en willen actief blijven. Mensen met een lager inkomen willen doorwerken omdat ze dan langer salaris ontvangen. 
 

Doorwerken via Uitzendbureau 65plus

Leest u dit nieuwsbericht en moet u ook nog niet denken aan stoppen met werken? Dan komt Uitzendbureau 65plus graag in contact met u! Ons uitzendbureau is gespecialiseerd in het uitzenden van mensen die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Zij gaan aan de slag in uiteenlopende functies in onder andere het onderwijs, de facilitaire dienstverlening of de transportsector. Neem contact op met onze HR-specialisten en laat u voorlichten over de mogelijkheden!

Bron: Nu.nl