AOW-leeftijd terug naar 65 jaar?

De AOW-leeftijd kan terug naar 65 jaar. Dat stelt econoom Harrie Verbon, hoogleraar aan de Tilburg University. Herman Kappelle, hoogleraar fiscaal pensioenrecht aan de VU, vindt echter dat de overheid juist moet vasthouden aan het originele plan om de grens naar 67 jaar te brengen.

Onlangs spraken hoogleraren Harrie Verbon en Herman Kappelle op NPO Radio 1. Zij reageerden op een oproep van actuarissen in Het Financieele Dagblad. De actuarissen stelden voor om de stijging van de AOW-gerechtigde leeftijd vijf jaar uit te stellen. Niet lang geleden lekte er nog een conceptakkoord tussen werkgevers en werknemers uit die de ‘bevriezing’ aankaartte.
 

Inhaalslag

Berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tonen aan dat de levensverwachting van 65-plussers minder snel toeneemt dan verwacht. Volgens Herman Kappelle is dat echter een tijdelijke terugval. “In 1957 is de AOW ingevoerd, en ging men uit van een levensverwachting van vijftien jaar extra. Maar die levensverwachting was in 2013 al gestegen naar twintig. We maken met het beleid dus nu een inhaalslag.”
 

Weinig uitkering

Verbon vindt dat er gekeken moet worden naar de kosten. Hij vindt dat de overheid kijkt naar verkeerde berekeningen en vergrijzing als een groot probleem neerzet. “Voor mensen met lage inkomens en gezondheid stijgt de levensverwachting helemaal niet zo. Met een leeftijdsverhoging van de AOW blijft voor hen weinig uitkering over. Dat is onrechtvaardig.”
 

Beluister het interview terug

Op de website van NPO Radio 1 kunt u het interview met Harrie Verbon en Herman Kappelle terugluisteren. Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Schroom niet en neem contact op met de HR-specialisten van Uitzendbureau 65plus. Wij hebben sinds jaar en dag ervaring in het uitzenden van AOW-gerechtigde medewerkers. Wij zenden hen uit in uiteenlopende sectoren, zoals het onderwijs, de facilitaire dienstverlening en de transportsector. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. 

Bron: NPO Radio 1