Aparte AOW-regeling voor zware beroepen niet werkbaar

Al geruime tijd klinken er kritische geluiden over de opschuivende AOW-leeftijd, met name voor medewerkers in zware beroepen. Als oplossing werd er al gesproken over een aparte AOW-regeling met flexibel pensioen. Volgens economisch instituut SEO is zo’n aparte AOW-regeling niet werkbaar. 

Medewerkers met een zwaar beroep vrezen dat ze de verder opschuivende AOW-leeftijd niet halen en vroegtijdig arbeidsongeschikt raken. Niet alleen de werknemers zelf zijn kritisch: uit onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) blijkt dat werkgevers ook bang zijn voor de gevolgen van langer doorwerken door mensen met een zwaar beroep, zoals lassers en stukadoors. 
 

Niet uitvoerbaar

De oplossing zou liggen in het aanbieden van een aparte AOW-regeling voor medewerkers in een zwaar beroep, bijvoorbeeld bestaande uit een flexibel pensioen. Het invoeren van speciale AOW-regels voor mensen in zware beroepen gaat echter niet werken, zo zeggen onderzoekers van het economisch instituut SEO in het vakblad ESB. De SEO-onderzoekers concluderen dat de tot nu toe voorgestelde oplossingen te weinig opleveren of niet uitvoerbaar zijn.
 

Lastig vast te stellen

Volgens de onderzoekers van SEO is het lastig te bepalen welke beroepen als 'zwaar' bestempeld moeten worden. Bovendien is het niet gemakkelijk vast te stellen welk beroep iemand gedurende zijn leven heeft uitgeoefend. Dit wordt bijvoorbeeld een probleem bij het voorstel om de ingangsdatum van de AOW te baseren op het arbeidsverleden. Een werknemer mag dan na 40 of 45 gewerkte jaren stoppen, maar de gegevens daarover worden pas sinds 1999 bijgehouden.
 

AOW en opleidingsniveau

Het economisch instituut voelt bovendien ook niet veel voor het idee om de AOW-leeftijd te koppelen aan opleidingsniveau. Volgens SEO zijn er tal van zware beroepen waarvoor een hogere opleidingseis geldt, zoals verpleegkundigen.
 

Doorwerken na de AOW-leeftijd

Wilt u meer informatie over dit nieuwsbericht? Of bent u fysiek of mentaal in topconditie en wilt u na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd doorwerken? Schrijf u in bij Uitzendbureau 65plus. Wij beschikken over de labels 65plus In het Onderwijs, 65plus In Goede Handen en 65plus Op de Weg, waarbij wij medewerkers kunnen uitzenden in het onderwijs, in de facilitaire dienstverlening en in chauffeursfuncties. Neem contact met ons op voor meer informatie

Bron: Nu.nl