Bijna vakantie? Goed nieuws: je werkt waarschijnlijk heel efficiënt!
Vanaf volgende week heeft ook regio Midden zomervakantie en dat betekent dat in ieder geval alle docenten en leerlingen kunnen genieten van een welverdiende zomervakantie. Zit u daarentegen (nog) op het werk? Eerder schreven wij al over de voordelen van doorwerken in de zomer. Gaat u binnenkort er nog wel tussenuit? Ook dat levert voordelen op. Het blijkt namelijk dat je voor je vakantie veel efficiënter werkt. Wij leggen uit waarom.
Neuropsycholoog Chantal van der Leest neemt in het AD gedragingen op de werkvloer onder de loep. In haar laatste column bespreekt ze het ‘mere deadline effect’. Wellicht herkent u het: knopen worden sneller doorgehakt, taken worden sneller opgepakt, mails worden sneller beantwoord. Dat heeft wellicht te maken met het feit dat het wat rustiger is door de zomer, maar er komt ook een andere oorzaak aan te pas.
Wanneer we een korte deadline hebben, gaan we namelijk anders met taken om. Marketingprofessor Meng Zhu van Johns Hopkins Carey Business ontdekte dat we onbewust denken dat een taak lastiger is als we er veel tijd voor krijgen, en dat we taken met een korte deadline makkelijker vinden. Zij vond dit effect door mensen online vragenlijsten in te laten vullen, waarbij ze de ene groep een deadline gaf van één week en de andere groep kreeg twee weken de tijd.
Je zou verwachten dat er onder de groep met een ruimere deadline meer personen zijn die de vragenlijst invulden. Niets is minder waar: veel personen reageerden laat of helemaal niet. Een kortere deadline zorgde ervoor dat er minder tegen de taak werd opgezien en het gewoon werd uitgevoerd. Dit gebeurt dus ook wanneer je bijna op vakantie gaat, de dagen aftelt en de laatste hand legt aan je werkzaamheden.
Misschien een goed idee om eens te testen: zorgt een langere deadline nu voor beter werk? Of schuift u de taak dan zoveel mogelijk vooruit en gaat u er onnodig lang over nadenken? Waarschijnlijk zult u zien dat bij een strakkere deadline hetzelfde resultaat geboekt wordt, maar dan in veel kortere tijd. Uiteraard is het belangrijk om realistisch te blijven en zijn langere deadlines bij grote projecten essentieel. Chantal van der Leest testte het verschil tussen lange en korte deadlines tijdens het schrijven van haar column. Het bleek inderdaad dat de langere deadline alleen maar zorgde voor uitstellen, afleiding en onnodig nadenken en schrappen. En onderaan de streep was de kwaliteit van de column ook niet hoger.
Bron: AD