Column Babette van der Veen, oprichter seniorenplatform Gouderdom: “Weg met de spreekwoordelijke geraniums!”

Mijn naam is Babette van der Veen en ik ben de oprichter van Gouderdom. Gouderdom is een veelzijdig platform voor 65-plussers vol verhalen, interviews, levenservaring en praktische tips. Weg met de spreekwoordelijke geraniums!

‘Ouder worden’

Ouder worden is een begrip wat inhoudelijk totaal veranderd is in de afgelopen decennia. 65-plussers zijn over het algemeen vitaal en staan vol in het leven. En toch hangt er een enorm stigma rond ouder worden. Iedereen wil ouder worden, maar niet echt ‘oud’ zijn. En dat stigma wil ik met Gouderdom doorbreken. Als je het mij vraagt is ‘oud zijn’ geen status quo. Als het meezit, is het meer een reis die we mogen doorlopen. En ik geloof dat dat we tijdens die reis zoveel mogelijk moeten genieten. Het is vaak al moeilijk genoeg. Laten we tijdens de reis, daar waar mogelijk, onszelf blijven prikkelen, verrassen, uitdagen en liefhebben.

Het idee voor Gouderdom

Elk jaar organiseer ik in januari een Nieuwjaarsdiner bij ons thuis. We nodigen tien 65-plussers uit voor wie de decembermaand misschien wat lang kan duren en voor wie de donkere dagen echt donker zijn. Onze gasten komen bij ons thuis eten. Er zijn vrienden, er is iemand die muziek komt maken, er is heerlijk eten en ondertussen rennen de kinderen rond in pyjama. Iedereen zit met elkaar aan tafel en geniet van het contact, jong en oud.

Mooie gesprekken, humor en wijsheden

Het is altijd weer een magische avond. Een avond waar mooie verhalen naar boven komen. Er wordt gelachen, gepraat en soms zelfs gedanst. Mensen leggen contacten en sluiten vriendschappen. Wanneer we aan het einde van de avond, nadat we alle gasten naar huis hebben gebracht, nog even met het overgebleven groepje mensen napraten, ben ik altijd onder de indruk. Wat een waardevolle gesprekken, grappige anekdotes en enorme wijsheden heeft die avond opgeleverd. Dat is enorm bijzonder, voor alle aanwezigen. En juist die tendens wil ik met Gouderdom doorzetten. Door dit soort verhalen, wijsheden en verbinding een podium te geven. Daarom heb ik Gouderdom opgericht.

Hoe we dat met Gouderdom doen?

We bieden verschillende mogelijkheden. Allereerst is er het lidmaatschap: “Leven in Gouderdom”. Wekelijks sturen we dan een attentie. Dit kan zowel via de post als via de digitale brievenbus. Soms een brief of een kaartje, op andere momenten en inspirerend verhaal van een deskundige of een expert op een bepaald gebied. Werken, ontwikkelen, contact maken, reizen, opvoeden, terugblikken, vooruitkijken, ontspannen; geen onderwerp blijft onaangeraakt. En alle onderwerpen zijn positief en activerend.

Napraten over deze onderwerpen kan in het digitale Clubhuis Gouderdom; een besloten Facebookgroep. Hier realiseren we onder andere verbinding. Er is ruimte voor mooie gesprekken, het delen van meningen en ervaringen.

Viermaal per jaar organiseren we online een inspirerende training onder leiding van een ervaren trainer. Voorbeelden van deze trainingen zijn: het gebruik van sociale media, videobellen met (klein)-kinderen en vriendschappen onderhouden op latere leeftijd. We werken naar live evenementen toe waar gedebatteerd kan worden en waar we generaties met elkaar om de tafel kunnen zetten. Kortom, we zijn volop in beweging!

Babette van der Veen - Oprichter Gouderdom