Column Joriet van Eck: Wat is werkgeluk nu eigenlijk?

Schrijver en podcastmaker Joriet van Eck spreekt heel wat mensen over hun werk. Op haar website Werken aan je Geluk vind je interviews met mensen met de meest uiteenlopende beroepen en lees je over wat experts zoals psychologen, filosofen en loopbaancoaches zeggen over werk en hoe je daar gelukkig van kan worden. Want: hoe kom je aan werk dat leuk is? En waar moet werk aan voldoen om leuk te zijn? Dit zijn de vragen waar Joriet een antwoord op probeert te vinden. In deze column neemt ze ons mee in haar bevindingen.

Wat is werkgeluk nu eigenlijk?

Met mijn dertig lentes heb ik nog heel wat jaren te gaan voordat ik met pensioen mag. Maar ik vind het wel leuk om te fantaseren over die tijd. Vooral omdat de vraag ‘wat zou je met je tijd doen als je niet meer hoeft te werken’ heel belangrijk is. Belangrijk omdat het eigenlijk van je vraagt te bedenken wat er écht toe doet in jouw leven.

Nooit meer hoeven werken

Wat als je niet meer hoeft te werken? Bijvoorbeeld omdat je met pensioen bent. Je krijgt elke maand geld op je rekening gestort en je kunt ervan leven. Wat ga je dan met je tijd doen? Is er ooit iemand gelukkig geworden van elke dag wegkijken vanachter de geraniums? Ik denk het niet en daarom zitten de meeste mensen ook niet stil na hun pensioen. Logisch, ik zou ook wat te doen willen hebben. Niet veel anders dan nu eigenlijk. Ik wil verhalen maken en verhalen delen. Met zoveel mogelijk mensen. En dat is wat ik nu ook doe. In mijn werk als contentmaker en bij mijn eigen projecten. Zo verdien ik geld met wat ik het liefste doe.

Een ritme in je dag

Werk zorgt voor ritme in je dag. Daar heeft corona ook voor behoorlijk wat ellende gezorgd, want ineens zit iedereen thuis. Ineens moeten heel veel mensen hun eigen dagritme bepalen. Net zoals mensen die net met pensioen zijn gegaan. Waarvoor kom je dan je bed uit? En wanneer sta je op als de telefoon niet meer rinkelt en er geen e-mails op je wachten? Dan komt de vraag: waar wíl je je bed voor uitkomen?

Gelukkig worden van je werk

Voor het project Werken aan je Geluk heb ik heel wat mensen over hun werk gesproken en gesprekken gehad met experts. Conclusie: niemand weet precies wat werkgeluk is. Sterker nog: er zijn heel wat experts die zeggen dat je van je werk helemaal niet gelukkig zou moeten willen worden. Toen dat me verteld werd, was ik helemaal in war. Hoezo zou ik niet gelukkig kunnen worden van mijn werk? Een activiteit waar ik het grootste deel van mijn tijd aan besteed moet toch wel wat waarde toevoegen aan mijn leven? Dat is precies het punt: iets wat waarde toevoegt, word je niet per se gelukkig van. En dat hoeft ook niet.

Waardevol werk doen

Nick Cave is een muzikant en hij zegt dat hij zijn beste teksten schrijft als hij ongelukkig is. Bij hem gaat het om de artistieke creatie. Hij moet creëren, terwijl hij de beste muziek schrijft als hij ongelukkig is. Of wat dacht je van een begrafenisondernemer? Een heftig beroep, maar we zijn allemaal blij wanneer deze mensen voor ons klaarstaan als het nodig is. Het werk zelf draait niet om geluk, maar het geeft deze ondernemers wel een goed gevoel om anderen te kunnen helpen.

Wat ‘een goed gevoel geeft’ of waardevol werk is, is voor iedereen anders. Ik wil mensen graag een kijkje geven in het leven van een ander. Daarom deel ik graag verhalen van mensen. Maar voor jou kan dat weer iets heel anders zijn. Wat vind jij belangrijk? Waar wil jij je tijd aan besteden? Wat kun je goed? Waar voel jij je goed bij?

Wat is werkgeluk?

Als je niet meer hoeft te werken, dan wordt de waarde van je werk des te belangrijker. Waarom wil je werken? Wat voegt dat werk toe aan jouw leven? Sinds ik schrijf over werkgeluk heb ik vaak de vraag gekregen: hoe zorg je voor werkgeluk? Het antwoord is simpel: niet. Zorg ervoor dat je weet wat jij uit je werk wilt halen en wat je met dat werk wilt bereiken. Als je dat duidelijk voor ogen hebt en dat elke keer een beetje kunt bereiken, dan word je vanzelf gelukkig van je werk.


Joriet van Eck - Schrijver & podcastmaker