Coronaklachten wanneer u op vakantie bent in het buitenland? Dit zijn 6 handige tips

Het mag weer: reizen naar het buitenland. Goed nieuws natuurlijk, maar uiteraard niet geheel zonder risico's. Wat als u in het buitenland bent en onverhoopt te maken krijgt met coronaklachten? Lees hier 6 handige tips, zodat u wijs op reis kunt!

1. Klachten? Laat u testen & vermijd contact met anderen 

Het is een nachtmerrie voor iedereen: ziek worden op vakantie. In deze tijd extra vervelend als u in het buitenland coronagerelateerde klachten heeft. Dit is wat u in dat geval moet doen:

  • Het eerste wat u moet doen, is net als in Nederland contact opnemen met de lokale gezondheidsautoriteiten voor een test.
  • Vermijd in afwachting van de uitslag contact met anderen en houd voor zover mogelijk ook afstand van uw reisgenoten, om verdere besmetting te voorkomen.

Neem bij coronaklachten in het buitenland altijd contact op met de GGD in uw woonplaats, zodat men ook in Nederland op de hoogte is. Ontwikkelt u pas bij thuiskomst gezondheidsklachten? Blijf dan thuis en laat u testen. U kunt een afspraak maken via 0800-1202. Heeft u specifieke vragen over het coronavirus? U kunt dan vanuit Nederland bellen naar het publieksinformatienummer 0800-1351 (tussen 08.00 en 22.00 uur). Vanuit het buitenland kunt u bellen naar +31 20 205 1351.

2. Heeft u corona? Volg lokale adviezen op en schakel waar nodig hulp in

Blijkt uit de test dat u corona heeft, volg dan de lokale adviezen op. De mogelijkheid is dat u (samen met uw reisgenoten) in quarantaine moet. Heeft u hulp nodig, neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan telefonisch via +31 247 247 247 of via het nummer van de Nederlandse ambassade in het land waar u verblijft. Via Whatsapp +316 8238 7796 of via Twitter op @24/7BZ.

3. Onthoud: u kunt niet vliegen zonder gezondheidsverklaring

Als u ziek bent wilt u misschien het liefst naar huis. Echter, nu kan dat niet zomaar. Als u met het vliegtuig bent, dan wordt een terugvlucht lastig als u klachten heeft, aangezien een gezondheidsverklaring in veel gevallen verplicht is. Er kan naar gevraagd worden op het vliegveld en soms worden er ter plekke extra controles uitgevoerd. 

4. Reizen met de auto met klachten? Dat wordt sterk afgeraden

Bent u met de auto in het buitenland, dan is het iets vrijblijvender. Met de auto reizen met klachten wordt sterk afgeraden door het RIVM. Contact vermijden tijdens de terugrit is namelijk lastig, helemaal wanneer er reisgenoten in de auto zijn. Maar denk ook mogelijke contactmomenten met anderen tijdens pauzes, tanken en eten en drinken.

5. Wees goed op de hoogte van de voorwaarden van uw reisverzekering

Het ministerie van Buitenlandse zaken geeft per gebied aan om welke code het gaat. Dit hangt vaak samen met de voorwaarden van uw verzekeringen. De verzekering geldt bijvoorbeeld vaak niet als u afreist naar een gebied waarvoor het ministerie van Buitenlandse Zaken code oranje of rood heeft afgegeven. Voordat u op vakantie gaat is het dus goed om de voorwaarden van zowel uw verzekering te controleren.

6. Houd de actuele reisadviezen in de gaten

Een goede voorbereiding is het halve werk: u wilt zeker nu niet voor verrassingen komen te staan. Heeft u vakantieplannen naar het buitenland. Raadpleeg dan het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken en houd dit tot uw vertrek nauwgezet in de gaten. Zodra er iets verandert wordt dit direct aangepast op de site, dus de informatie die u daar vindt is altijd actueel. Informeer uzelf goed over de in het land geldende regels, zoals het gebruik van mondkapjes, afstand houden (in sommige landen geldt een minimum van 2 meter) of de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties. Beschikt u niet over deze informatie, neem dan contact op met uw reisorganisatie, hotel, camping, B&B, het toerismebureau in de plaats van bestemming of de lokale autoriteiten.

 

Bron: MAXVandaag