De 7 belangrijkste werktrends voor 2019

Het jaar 2018 is bijna ten einde. Daarmee is het tijd om vooruit te blikken op het nieuwe jaar! Wat zijn de belangrijkste trends op het gebied van werk? Gaan robots ons werk overnemen? Wat verwachten medewerkers van de werkomgeving? U leest er hier meer informatie over. 

De belangrijkste werktrends voor 2019? Op de website van HR Praktijk staan de zeven toptrends op een rijtje. De trends zijn genoemd door Jason Corsello, Managing Partner bij Acadian Ventures. Hij haalde de trends aan tijdens de conferentie Unleash.
 

Trend 1: Robotisering

Robotisering is één van de belangrijkste trends. Robotisering zal met name een vlucht nemen in landen met een sterke vergrijzing. Robotisering omvat veel, zoals kunstmatige intelligentie, smart technologie en virtual reality. Deze vormen van robotisering vergen andere vaardigheden van uw medewerkers. Wereldwijd zouden er zo’n 375 miljoen mensen omgeschoold moeten worden.
 

Trend 2: Werkbare technologie

Technologie op de werkvloer? Deze zou ingezet moeten worden om het werk van werknemers gemakkelijker te maken. De gebruiker moet dus centraal staan. Niet het proces.
 

Trend 3: Nieuwe vaardigheden

Naast digitale vaardigheden wordt er steeds vaker een beroep gedaan op de soft skills van mensen. Denk bijvoorbeeld aan soft skills als mondelinge communicatie, time management, leiderschap en schriftelijke vaardigheden.
 

Trend 4: Aandacht voor werkstress 

Bijna tweederde van de medewerkers ervaart regelmatig stress of frustratie in zijn huidige baan. Werkstress en werkgerelateerde burn-outs komen relatief vaak voor onder millennials. In 2019 is dus meer aandacht nodig voor vitaliteit en gezonde werkplekken.
 

Trend 5: Impact van de economische groei

De werkloosheidscijfers in Nederland zijn historisch laag en dat leidt tot arbeidsmarktkrapte in uiteenlopende sectoren. Er is een zogenaamde ‘war for talent’ gaande. Organisaties die de juiste mensen niet kunnen vinden, gaan omvallen. Tegelijkertijd staat de productiviteit wereldwijd al jaren onder druk.
 

Trend 6: Nieuwe banen en klussen

Experts op het gebied van techniek, data en science behoren tot de meest gezochte krachten. Aangezien het aanbod op dit gebied ver achterblijft bij de vraag, legt dit grote druk op de HR-afdelingen van organisaties. Freelancers springen in dit gat. 
 

Trend 7: Diversiteit is een must

Diversiteit binnen teams en organisaties is niet langer een vrijblijvendheid: het is een absolute must. Bedrijven zullen meer moeten sturen op een diverse samenstelling van het team. 

Bron: HR Praktijk