De vier belangrijkste redenen om te blijven werken na de AOW-gerechtigde leeftijd

De afgelopen tien jaar is het aantal werkende 65- tot 70-jarigen zes procent toegenomen. In 2009 was de arbeidsparticipatie van deze groep 12,2%, tien jaar later is dit gestegen naar 18,2%. In aantallen staat deze stijging voor maar liefst 87.000 personen die in deze tien jaar aan het werk zijn gegaan. Anno 2019 zijn er 179.000 65- tot 70-jarigen actief op de arbeidsmarkt! Velen van hen werken via Uitzendbureau 65plus. Maar wat beweegt onze unieke database om aan het werk te blijven? In ons jaarlijkse onderzoek onder onze uitzendkrachten komen de vier belangrijkste redenen aan het licht.

1. Bezig zijn

Dit is de belangrijkste reden voor onze uitzendkrachten om aan het werk te gaan, blijkt uit het onderzoek. Deze intrinsieke motivatie levert alleen maar voordelen op. Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat werken gezond is, omdat je dan fysiek en mentaal actief blijft. David van Bodegom, verouderingswetenschapper bij Leyden Academy on Vitality and Ageing, zegt hierover: "Mensen beseffen niet altijd dat werken een bron van gezondheid kan zijn, ook na je 65ste. Werk kan veel levensplezier geven. Als je dan met pensioen gaat, ben je van de ene op de andere dag geen expert meer in je werk, maar zit je thuis achter de geraniums." Ook de cijfers van het CBS liegen er niet om: mensen die betaald werk hebben, blijken over het algemeen gezonder te zijn dan mensen zonder werk. Van de werkzame personen beoordeelt 90 procent de eigen gezondheid als goed of uitstekend. Van degenen zonder werk zegt 76 procent een goede tot uitstekende gezondheid te hebben. 
 

2. Onder de mensen zijn

De op een na belangrijkste reden is het leren kennen van nieuwe mensen en het onderhouden van sociale connecties. Jan Bakker (69) is servicemonteur voor kopieersystemen en printers en mocht eigenlijk op zijn 65ste met pensioen, maar denkt voorlopig niet aan stoppen: "Door te werken, verrijk ik mezelf. Voor mijn werk ben ik veel onderweg en kom ik bij allerlei bedrijven over de vloer: van advocatenkantoren tot constructiebedrijven. Ik hou van die sociale contacten.", vertelt hij in de Volkskrant. 
 

3. Financiële aanvulling

Werken, ook na je 65ste, levert naast een goede gezondheid en sociale contacten natuurlijk ook financieel iets op! Dit is dan ook reden nummer 3 om door te blijven werken. Door op flexibele basis te blijven werken, ontvangt u een leuke bijverdienste, als fijn extraatje bovenop de AOW. Onze uitzendkracht meneer Pauwels zegt over zijn werk als chauffeur: “Een uurtje of vijftien in de week. Dat is mooi genoeg om wat extra te besteden te hebben. Door dit werk kunnen we net even wat meer. Een paar kilometer verder op vakantie, met mijn twee kleinzoons naar Willem II-Ajax, op de eretribune. En ik rijd graag motor, dat kost ook geld.’’ Dat extra bijverdienen als AOW-gerechtigde invloed heeft op de AOW, is een fabeltje: uw inkomen uit werk heeft géén gevolgen voor de AOW. Zie voor meer informatie hierover op de website van de Rijksoverheid.
 

4. Kennisoverdracht

Op nummer vier staat kennisoverdracht. Dit heeft te maken met het blijven leveren van een maatschappelijke bijdrage door kennis en ervaring niet alleen in te blijven zetten, maar ook over te dragen. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving noemt gepensioneerden niet voor niets ‘het geschenk van de eeuw’. Tetske van Ossewaarde (67), coach in het bedrijfsleven, zegt in de Volkskrant: “Ik vind het zo kunstmatig om te zeggen: nu krijg ik mijn AOW en houd ik ermee op. Terwijl, in het werk dat ik doe, is het eigenlijk net zoals wijn: hoe ouder, hoe beter. Hoe meer vlieguren je maakt, hoe rustiger je wordt. En die rust is voor teams en individuen een veilige basis om te ontdekken wat er nodig is voor verandering.” Ook andersom geldt hier natuurlijk een bijkomend voordeel: wanneer u blijft werken, zal u blijven leren van nieuwe generaties en op de hoogte blijven van allerlei ontwikkelingen. 
 

Doorwerken via Uitzendbureau 65plus

Leest u als AOW-gerechtigde dit nieuwsbericht en moet u ook nog niet denken aan stoppen met werken? Dan komt Uitzendbureau 65plus graag in contact met u! Ons uitzendbureau is gespecialiseerd in het uitzenden van mensen die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Zij gaan aan de slag in uiteenlopende functies in onder andere het onderwijs, de facilitaire dienstverlening of de transport- en vervoerssector. Neem contact op met onze HR-specialisten en laat u voorlichten over de mogelijkheden!
 

Bronnen: CBS, onderzoek HAN/TU i.s.m. 65plus, 2019, Brabants Dagblad, RTL Nieuws, Volkskrant