De waarde van een medewerker met langdurig dienstverband

Ervaren medewerkers met een langdurig dienstverband zijn vaak echte alleskunners. Deze werknemers maken bedrijven efficiënter, innovatiever en succesvoller. Wel zo handig dus als u deze duizendpoten herkent en hier als bedrijf optimaal van profiteert.

Elk bedrijf heeft er wel een (of meer): een medewerker die al zo lang bij het bedrijf werkt dat hij of zij niet meer weg is te denken van de werkvloer. Het zijn vaak ook de medewerkers die alles weten over het reilen en zeilen van de organisatie en echte alleskunners zijn. Een eigenschap die u als werkgever niet moet onderschatten. Zo blijkt ook uit nieuw onderzoek van universitair docent Tom Mom van Rotterdam School of Management, van de Erasmus University. Hij vond dat bedrijven tegelijk innovatief en efficiënt kunnen zijn door te kiezen voor ervaren medewerkers met een langdurig dienstverband.

Succesvoller ondernemen door combinatie innovatie & efficiëntie

Tom Mom onderzocht hoe bedrijven tegelijkertijd innovatief en effectief kunnen zijn. Een belangrijke vraag, aangezien dergelijke 'ambidextere' bedrijven succesvoller zijn en beter scoren dan bedrijven die zich op één van de twee elementen richten.

Tegelijkertijd is het een complexe vraag. Want ondanks dat innovatie noodzakelijk is om nieuwe waarde te creëren, kan het ook zorgen voor organisatorische spanningen doordat ze de efficiency en winstgevendheid in gevaar kunnen brengen. Dus hoe pak je het aan?

Medewerkers met langdurig dienstverband zeer waardevol

Om de vraag, hoe je deze twee elementen succesvol combineert, te beantwoorden onderzocht hij 750 werknemers. Het hoog waarderen van ervaren medewerkers met een langdurig dienstverband kwam hier als (deel)oplossing naar voren.

Medewerkers die al lange tijd bij een organisatie werken zijn vaak opener en beter in staat tot ´ambidexteriteit´. Oftewel: ze worden bijna alleskunners. Zo hebben managers met een langdurig vast dienstverband een beter netwerk en kunnen ze gemakkelijker middelen mobiliseren. Ook hebben anderen vaak meer vertrouwen in ze, waardoor er ruimte is om te experimenteren in de organisatie. Belangrijke voordelen die nodig zijn om te innoveren binnen een bedrijf of deze efficiënter te maken.

Een belangrijke conclusie uit het onderzoek is dat een medewerker met langdurig dienstverband voornamelijk tot zijn recht komt binnen organisaties die een HR-beleid met functieroulatie stimuleren. Hierdoor maken werknemers tijdens hun loopbaan kennis met verschillende functies. Tegelijkertijd is positionering van werknemers binnen het bedrijf van groot belang. Zo moeten bedrijven inzien dat voor functies zoals manager of teamleider, iemand nodig is die beide aspecten kan combineren.

De voorwaarden van een ambidextere medewerker

Volgens het onderzoek hebben bedrijven ambidextere medewerkers nodig die in paradoxen denken in plaats van dilemma's, die in de hele organisatie sterke sociale netwerkers zijn en die met succes kunnen multitasken. Het is dan ook nodig dat wervings- en opleidingsmethodes zich zodanig ontwikkelen dat medewerkers met deze ambidextere vaardigheden worden herkend, geselecteerd en verder opgeleid. Een uitdaging, maar wel een die kan resulteren in een succesvollere onderneming.

Maak kennis met onze ervaren medewerkers

Bent u op zoek naar zo een ervaren alleskunner? Iemand die uw organisatie naar een hoger niveau kan tillen en kennis van zaken heeft? Maak dan kennis met onze kandidaten, onze speciale dienst 65plus Professional of neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.