Deze 5 factoren zijn bepalend voor werkgeluk

Gelukkig zijn op je werk op je werk is belangrijk. Het grootste deel van je leven breng je tenslotte door op de werkvloer. Maar welke factoren zijn hiervoor bepalend? Onderzoeksbureau Happiness Works zocht het uit.

Geluk op de werkvloer voor zakelijk succes

Je hoort het wel vaker: geld maakt niet gelukkig. Ook op werkgebied blijkt dit (tot op bepaalde hoogte) te kloppen. Het salaris haalt namelijk niet eens de top 5 voor bepalende factoren voor werkgeluk. Maar welke dan wel? Happiness Works deed er onderzoek naar en presenteerde de resultaten van de Nederlandse Geluk en Werk Index. De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt als referentiepunt voor het meten van geluk op de werkvloer. Het managen van geluk kan zo bijdragen aan zakelijke successen.

De waarde van een gelukkige werknemer

Wetenschappelijk onderzoek toont steeds vaker aan dat een gelukkige werknemer beter presteert. Geluk op het werk is vanuit die optiek dan ook geen bijkomstigheid, maar een fundamentele factor die bijdraagt aan een succesvoller bedrijf. Het onderzoek toont ook aan dat niet het salaris bepalend is voor werkgeluk, maar dat een gevoel van autonomie, goed aangestuurde teams en een gevoel van voldoening en respect een grote invloed hebben. 

5 factoren die werkgeluk bepalen

Een overzicht van de vijf factoren van werkgeluk:

  1. Mensen helpen hun beste eigenschappen te benutten
  2. Het creëren van voldoende uitdaging
  3. Het gevoel hebben zinvol werk te doen
  4. Het onderhouden van goede onderlinge relaties
  5. Een eerlijke behandeling

Factoren die zonder grote investeringen goed te beïnvloeden zijn en dus een mooi streven voor managers/ de directie om te integreren in de organisatie.

Bron: Personeelsnet.nl