Direct na het pensioen naar het buitenland? Let op de belastinggevolgen

Bent u van plan om na uw pensionering direct naar het buitenland te gaan? Dan zou dat nadelige belastinggevolgen kunnen hebben, volgens een nieuw wetsvoorstel. De belastingdruk voor pensionado’s die naar landen als Portugal of Italië willen verhuizen, kan namelijk oplopen tot boven de 50%, waarschuwt de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs.

Wetsvoorstel

Met een voorstel van minister Koolmees zouden gepensioneerden op de dag van hun pensioen tot 10% van hun hele pensioenpotje ineens kunnen opnemen, om bijvoorbeeld een huis in het buitenland mee te kopen. Het ‘Wetsvoorstel Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen’ wordt voor het zomerreces nog behandeld door de Tweede Kamer.

Gevolgen voor internationale pensionado’s 

Bas Dieleman, die voor de Vrije Universiteit onderzoek deed naar de gevolgen van de 10%-opname, roept het kabinet nu op om goed te kijken naar de gevolgen van de nieuwe regeling voor internationale pensionado’s. Daar werd in het voorstel namelijk niets over gezegd. En dat is verrassend, zeker gezien steeds meer 60-plussers naar het buitenland vertrekken, volgens data van het Centraal Bureau van de Statistiek. In een prognose verwacht het statistiekbureau dat er in 2020 zo’n 5300 mensen tussen de 60 en 70 jaar oud naar het buitenland zullen vertrekken. De verwachting is dat dit aantal alleen maar toe zal nemen.

Belastingverdragen

Wie die 10% opneemt moet sowieso rekening houden met veel belasting, maar als je in het buitenland woont, zijn de gevolgen nog veel groter, ontdekte Dieleman. Vanwege belastingverdragen die Nederland met andere EU-landen heeft gesloten, is het normaal gesproken fiscaal voordelig voor gepensioneerden om zich in het buitenland te vestigen. De zaak verandert bij die 10% van de pensioenuitkering. Dan mag de Nederlandse belastingdienst ineens ook belasting gaan heffen op de uitkering. „Voor alle gepensioneerden die in het buitenland wonen, pakt dat slechter uit”, aldus de belasting- en pensioenadviseur.


Bron: De Telegraaf