Dit is waarom sommigen beter zijn in thuiswerken dan anderen

We zijn al heel wat weken massaal aan het thuiswerken. Sommigen gaat het makkelijk af, anderen hebben er iets meer moeite mee en zijn minder productief en meer gestresst. Nu rijst de vraag: wat maakt iemand een goede thuiswerker? 

Extravert vs. introvert

Er zit allereerst een verschil tussen persoonlijkheden. Op papier presteren introverte mensen goed wanneer ze vanuit huis werken, terwijl extraverte mensen, die zich op kantoor opladen aan sociale contacten met collega's, thuis minder gemotiveerd zijn. Maar de werkelijkheid ligt altijd genuanceerder, zegt arbeidspsycholoog Tosca Gort. Zij denkt dat bepaalde karaktereigenschappen zeker een rol kunnen spelen bij hoe goed iemand thuis kan werken. Bijvoorbeeld 'consciëntieusheid' (of ordelijkheid), een van de Big Five-persoonlijkheidskenmerken die vaak door arbeidspsychologen gebruikt worden. "Consciëntieusheid wil zeggen dat je punctueel, ambitieus en gedisciplineerd bent", zegt Gort. "Het zijn mensen die niet tevreden zijn met een 5 of 6, maar die op zijn minst een 8 willen halen. Je kunt je voorstellen dat zij een drang hebben om ook thuis zo goed mogelijk te presteren."
 

Omgevingsfactoren

De invloed van omgeving in combinatie met persoonlijkheden is ook belangrijk om te noemen. Gort: "Als je als extravert persoon een heel hectisch leven leidt, kan thuiswerken rust geven. Andersom kan het voor introverte mensen, die helemaal gallisch worden van de kantoortuin, juist moeilijk zijn om thuis te werken. Zij hebben meer behoefte aan diepgaande gesprekken en kunnen zich nu minder verbonden voelen met andere collega's."
 

Afleiding is funest

Mensen die efficiënt kunnen thuiswerken, kunnen zich goed afsluiten van prikkels en stellen grenzen aan hun bereikbaarheid, zegt breinexpert Mark Tigchelaar, gespecialiseerd in cognitieve neuropsychologie. Dat zijn vaardigheden die aan te leren zijn. "Mensen hebben de neiging snel te reageren op een vraag van een collega via Slack of Teams, want ze zijn bang anders de suggestie te wekken dat ze niet aan het werk zijn", zegt Tigchelaar. "Maar daardoor word je uit je concentratie gehaald. Mensen die goed kunnen thuiswerken, laten van tevoren weten hoe snel ze reageren en wanneer ze niet gestoord mogen worden."

"Als ik een telefoongesprek voer en ik krijg ondertussen een e-mail binnen die ik open, wordt mijn IQ tijdelijk 10 punten lager als ik tussen taken wissel. Ik moet opnieuw in het gesprek komen, ben minder scherp en kom slechter uit mijn woorden.", aldus Tigchelaar. Wie vaak afgeleid wordt, heeft bovendien de neiging taken op de lange baan te schuiven. Met als risico dat werknemers zich onvoldaan voelen en 's avonds te lang doorgaan.
 

De invloed van bedrijfscultuur

Ten slotte speelt bedrijfscultuur een rol bij hoe goed werknemers op een fijne manier een lange tijd onafgebroken vanuit huis te werken. "In zwakke bedrijfsculturen, waarin collega's zich weinig verbonden met elkaar voelen, komt werkweigering eerder voor. Werknemers voelen zich dan minder verantwoordelijk voor het bedrijf en melden zich eerder ziek.", aldus Gort. Andersom werkt een sterke bedrijfscultuur, die bijvoorbeeld veel sociale activiteiten via online mogelijkheden zoals Skype organiseert, juist stimulerend. Gort: "Als het systeem heel positief is ingericht, gaan werknemers zich ook positiever gedragen."
 

Tips voor succesvol thuiswerken

Moeite met concentreren? Ga dan eens aan de slag met deze tips!

  1. Stel een vaste periode in waarin u helemaal niet gestoord mag worden.
  2. Schrijf op waar u afgeleid van raakt en bekijk aan welke van die afleidingen u iets kunt doen en welke u moet accepteren.
  3. Voor werkgevers: zorg voor verbinding tussen collega's door gezellige activiteiten te organiseren.

 

Bron: NU.nl