- U bevindt zich hier:
- Uitzendbureau 65plus
- Nieuwsblog
- Dit is waarom zeep zo belangrijk is
Dit is waarom zeep zo belangrijk is
Handen wassen is in deze tijd belangrijker dan ooit. De handen van velen zijn droog van het vele wassen en zeep is in de winkels niet aan te slepen. Wassen met enkel water is namelijk niet genoeg. Veel viezigheid op de handen is namelijk olieachtig. Dit mengt slecht met water, waardoor de handen toch niet helemaal schoon worden. Gelukkig kunnen we zeep in de stijd gooien. Maar heeft u er wel eens bij stilgestaan wat zeep eigenlijk precies doet? En of het uitmaakt wat voor zeep u gebruikt? U leest het hier!
Hoe werkt zeep?
Mark Vis, fysisch chemicus aan de Technische Universiteit Eindhoven legt het uit aan tijdschrift Quest: “Zeep bestaat uit moleculen die niet goed weten wat ze willen. De kop van de moleculen zit graag in water en de staart het liefst in olie. Als u vuil aan uw handen hebt, gaan de staartjes in deze vettigheid. Spoelt u hier water overheen, an gaat de kop van de molecuul weer naar het water. Hierdoor breken de zeepmoleculen het vuil in kleinere deeltjes op. De koppen aan de buitenkant van die vuildeeltjes stoten elkaar af, waardoor ze niet meer samenklonteren met andere deeltjes. Zo ontstaan er oliedruppeltjes die u gemakkelijke van uw handen wast.”
Werkt zeep tegen virussen en bacteriën?
Viezigheid is dus verleden tijd wanneer de handen worden gewassen met zeep. Maar in deze tijd gaat handen wassen vooral om het verwijderen van virussen en bacteriën. Gelukkig is zeep hier een goed wapen tegen. Veel virussen, zo ook het coronavirus, bestaan uit een samenklontering van genetisch materiaal met daaromheen een beschermend laagje. Door dit beschermende laagje zijn de virussen beter bestand tegen de afweercellen van mensen, maar dit laagje is vetachtig waardoor zeep het kan oplossen. Bij bacteriën werkt het net wat anders. “Bacteriën vallen minder snel uit elkaar, zij hebben een celwand die ze daartegen beschermt”, legt Mark Vis uit. Toch helpt het wassen van uw handen met zeep wel om de bacteriën zoveel mogelijk van uw handen af te spoelen.
De keuze is reuze, maar welke is het best?
Wanneer u zeep gaat kopen, is er veel keuze. Maar is deze keuze van belang als het op de effectiviteit van de zeep aankomt? Mark Vis zegt hierover: “In principe werken alle zepen op dezelfde manier. In alle soorten zeep zitten zeepmoleculen. Sommige moleculen zijn iets vriendelijke voor de huid dan anderen, maar ze zijn allemaal even geschikt tegen bacteriën, virussen en vuil.”
Het maakt dus geen verschil of de zeep bijvoorbeeld plantaardig of synthetisch is, uw handen worden van beide even schoon. Ook de prijs is niet van belang als het gaat om hoe goed de zeep schoonmaakt. Wel kan een wat duurdere zeep wat fijner aanvoelen of lekkerder ruiken, maar dit zijn puur luxe toevoegingen die niets aan de effectiviteit van de zeep toevoegen.
Is antibacteriële zeep wel een betere optie?
Ook antibacteriële zeep maakt uw handen niet veel schoner dan normale zeep. Dit komt omdat de desinfecterende zeep maar 0,3 procent van de werkzame, bacteriedodende stof triclosan mag bevatten. En met zo’n lage concentratie werkt antibacteriële zeep volgens een onderzoek van de Korea University in Seoul, Zuid-Korea, niet veel beter dan gewone zeep.
Maakt het uit of ik vloeibare of vaste zeep gebruik?
Het maakt dus niet uit welke soort zeep u gebruikt en wat de prijs daarvan is. Maar de vorm van de zeep kan wel verschil maken als het op hygiëne aankomt. Vloeibare zeep is namelijk hygiënischer dan zeep in vast vorm, zoals een zeepblok. Zo’n stuk zeep wordt namelijk door verschillende mensen aangeraakt waardoor er allerlei bacteriën op blijven zitten. Bij vloeibare zeep uit een pompje heeft u dit probleem niet, niemand raakt de zeep in het pompje immers aan.
Bron: MAXVandaag