Door lerarentekort staan pabostudenten voor de klas

Door lerarentekort staan pabostudenten voor de klas

In Nederland is een tekort aan basisschoolleraren, met name in de Randstad. Basisscholen zetten daarom pabostudenten voor de klas die hun studie nog niet eens hebben afgerond. De scholen proberen de studenten op allerlei manieren te werven. 

Het lerarentekort is vooral in de Randstad zo groot dat basisscholen pabostudenten voor de klas zetten die hun studie nog niet hebben afgerond. Scholen proberen de studenten op allerlei manieren binnen te halen. Zo ontvangen studenten berichten van recruiters op social media en ze krijgen een laptop of zelfs hun collegegeld vergoed. Dagblad De Volkskrant deed er onderzoek naar. 
 

Rondvraag langs pabo’s in Randstad

Enkele jaren geleden hadden pas afgestudeerde docenten nog moeite een baan te vinden in het basisonderwijs, maar de laatste maanden wordt er om ze gevochten. Dit blijkt uit rondvraag door De Volkskrant langs negen pabo's in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht – de steden waar het lerarentekort het grootst is. De leraren in opleiding krijgen al vanaf hun eerste jaar werk aangeboden en het merendeel heeft nog voor ze hun diploma hebben, een contract bij een onderwijsinstelling. Ook recruiters azen op studenten. 
 

Tekort aan basisschoolleraren

Naar verwachting zijn pabo’ers de komende jaren steeds meer in trek. Volgens onderzoeksbureau Centerdata is er in het basisonderwijs een tekort van ongeveer 900 leraren. Dit kan binnen drie jaar tijd oplopen tot een tekort van 4.000 en in 2025 zelfs tot 10.000 leraren. 
 

Te snel in diepe gooien

Het aantrekken van niet afgestudeerde pabo’ers leidt echter tot veel kritiek. De lerarenopleiders maken zich zorgen. Gert Mallegrom, opleidingsmanager van de pabo aan hogeschool Inholland in Den Haag, zegt het volgende: “Het is goed dat studenten extra ervaring opdoen. Tegelijkertijd is het een risico. De tijd die de studenten voor de klas staan, kunnen ze niet besteden aan hun studie.” Bovendien is de kans groot dat studenten te snel in het diepe worden gegooid en hierdoor overspannen raken of vroegtijdig uit het onderwijs vertrekken.
 

Overspannen arbeidsmarkt

Ook de Algemene Onderwijsvakbond (AOb) en de PO-raad, de koepel van schoolbesturen, vinden dat schoolbesturen studenten eerst moeten laten afstuderen. “Juist nu de arbeidsmarkt overspannen is, bestaat het risico dat er een te groot beroep wordt gedaan op jonge mensen in het vak”, zegt AOb-woordvoerder Thijs den Otter. Enkele pabo’s hebben nu met scholen afgesproken dat ze studenten pas na hun afstuderen een baan aanbieden.
 

Docenten via 65plus In het Onderwijs

Bent u naarstig op zoek naar leerkrachten of ander onderwijsondersteunend personeel? Aarzel niet en kies voor de ervaren en deskundige medewerkers van 65plus In het Onderwijs! Wij beschikken over docenten met een eerstegraads en tweedegraads lesbevoegdheid: zij kunnen aan de slag bij uiteenlopende onderwijsinstellingen in Nederland. Neem contact op met onze HR-specialisten: zij vertellen u graag meer over de mogelijkheden. 

Bron: Nieuwsuur, NOS op 3 en De Volkskrant

Reageren