Doorwerken na je 65ste: René en Betsie vertellen waarom

Doorwerken na je 65ste, er zijn best wel wat senioren die dat doen. Het Brabants Dagblad interviewde twee senioren uit onze database: René die al enige tijd werkt als chauffeur en Betsie die sinds kort bij ons ingeschreven staat en graag aan de slag zou willen als receptioniste of chauffeur. Benieuwd wat hen precies motiveert om na het bereiken van de AOW-leeftijd te blijven werken? En hoe denken experts hierover? Lees het hier!

Onder de mensen zijn en ontzorgen

Betsie van Beers (67) uit Heeswijk-Dinther werkt niet, niet méér. Drie jaar geleden verloor ze onverwacht haar baan als directiesecretaresse, en rolde zo wat eerder dan ze had gewild haar pensioen in. En na drie jaar thuiszitten kan ze maar één conclusie trekken: "Ik wil werken. Ik hou ervan om met mensen om te gaan, om een beetje te ontzorgen voor de mensen. Dat deed ik natuurlijk vroeger in mijn werk ook, en ik mis dat."

Combineren met hobby's

De corona-tijd, met veel thuiszitten, gaf haar het laatste zetje: ze schreef zich twee weken geleden in bij Uitzendbureau 65plus en wacht nu op een leuke baan. "Nee ik hoef niet terug in mijn oude werk. Het lijkt me leuk om mensen te ontvangen, vragen te beantwoorden, de weg te wijzen. Achter een receptie dus bijvoorbeeld. En ik ben gék op autorijden, het lijkt me ook wel wat om als chauffeur te werken, medicijnen rondbrengen ofzo. Voor zestien uur per week, heb ik gezegd. Want we hebben een groot erf, en een hond, en ik sport veel. Het moet wel een beetje te combineren zijn."

Van 70 uur werken naar niks

"Ik héb thuisgezeten," zegt René Bakker uit Ravenstein. 73 is hij, en vier dagen per week chauffeert hij voor Bulthuis in Ravenstein onderdelen door Zuid-Nederland. "Ik had altijd een eigen zaak, meer dan veertig jaar. Ik werkte zo 70 uur per week. Toen ik ermee stopte twee jaar geleden kwam ik thuis te zitten, en de muren kwamen op me af. Dat vond ik maar niks, daar zitten wachten tot ik dood zou gaan. Zo voelde het echt."

Werken is gezond

"Volgens mij zouden de mensen veel gezonder blijven als ze zouden werken. Als je thuis zit voel je álles: pijn aan je knie, pijn aan je kont. Als je moet werken dan móet je wel door." Waar de meeste mensen op leeftijd voor parttime-functies kiezen, kan het Bakker niet druk genoeg. "Ik werk vier dagen in de week. Nu door de corona is het allemaal wat minder. Soms drie dagen, soms maar één. Ik ben niet in dienst hè, ze bellen als ze me nodig hebben. Maar iedereen is verschillend, ik werk hard. Altijd gedaan. Mijn vader zei al; je kunt van een luie niet een vlugge maken."

Niet te snel afscheid nemen

Er gaan steeds meer stemmen op om niet te snel afscheid te nemen van ouderen op de arbeidsmarkt. Hoogleraar Joop Schippers, die onderzoek doet naar de arbeidsmarkt, deed bijvoorbeeld al eerder een oproep in de Volkskrant om werkgevers te stimuleren niet meer automatisch afstand te doen van werknemers die 65 worden. Gezien de tekorten in de zorg en het onderwijs zou dat ook een logische stap zijn. 

Een achterhaald en onterecht beeld

"Op de arbeidsmarkt worden vijftig-plussers al als oud gezien. En in de media worden ouderen vaak afgeschilderd als een kostenpost: ze worden gezien als ziek en zwak. Terwijl ze economisch van grote waarde zijn. Tachtig procent van de 65-plussers, en dat zijn er meer dan 3 miljoen in Nederland, is gezond en vitaal. Dat ze minder snel meekomen met ICT is zich al achterhaald, straks heeft iedereen met computers en tablets gewerkt,” zegt woordvoerder Bernadet Naber van ANBO. "In veel andere landen zie je dat ouderen vooral ook als wijs gezien worden. Het zou goed zijn als de kennis en ervaring van ouderen hier meer gebruikt wordt, in een systeem van leermeester en gezel bijvoorbeeld."

Meer lezen?

Ertoe doen, erbij horen, en onder de mensen zijn: dat zijn de voornaamste redenen voor AOW-gerechtigden om nog steeds te willen werken. Bovendien onderstrepen experts het belang van de kennis en ervaring van senioren, om nog maar niet te spreken over hun maatschappelijke economische waarde. Meer lezen? Op de website van het Brabants Dagblad vindt u het hele artikel over werken na de pensioengerechtigde leeftijd.