Doorwerken na pensioen is goed voor gezondheid

Veel werknemers kijken uit naar het moment dat ze met pensioen mogen. Toch zijn er bijna 200.000 Nederlanders die zelfs na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd willen doorwerken. Uit onderzoek blijkt dat de gezondheid van de werknemer hierbij gebaat is. 

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijzen uit dat momenteel zo’n 178.000 mensen in de leeftijd van 65 tot 75 jaar nog aan het werk zijn. Uiteraard zijn er ook werkzame 75-jarigen. De meeste 65-plussers die aan het werk zijn, doen dat parttime – gemiddeld 19 uur per week. Het grootste deel werkt minder dan 12 uur, maar er zijn ook ouderen die voltijd werken. 
 

Sectoren met AOW’ers

Beroepen met relatief veel hardwerkende AOW’ers zijn bestuurders van voertuigen of machines, persoonlijke dienstverleners en boeren, zoals tuinders en veetelers. In de zorg en de bouw – fysiek zware beroepen – werkt men minder lang door.
 

Lichaam actief blijven gebruiken

Als het werk fysiek niet te zwaar is, is doorwerken na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd heel gezond. David van Bodegom, verouderingswetenschapper bij Leyden Academy on Vitality and Ageing, zegt daarover het volgende: “Mensen beseffen niet altijd dat werken een bron van gezondheid kan zijn. Ook na je 65ste.” Van Bodegom geeft hiervoor de volgende verklaring: als u uw lichaam actief blijft gebruiken, traint u uw lichaam. Niet alleen uw spieren, hart en longen, maar ook uw geest. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen die minder werken, vaker ziek zijn. 
 

Zware beroepen en zwart gat

Verouderingswetenschapper Van Bodegom begrijpt wel dat niet iedereen kan óf wil doorwerken. “Er zijn mensen met heel zware beroepen, zoals stukadoors. Dan heeft het lichaam slijtage en raakt het overbelast. Ook kunnen sommigen het plotseling wegvallen van werk goed opvangen met reizen, hobby’s en kleinkinderen. Maar andere mensen worden juist depressief als ze niet meer werken. Zij vallen in het gevreesde zwarte gat. soms zonder dat ze het door hebben.”
 

Doorwerken via Uitzendbureau 65plus

Wilt u doorwerken nadat u de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt? Dan bent u aan het juiste adres bij Uitzendbureau 65plus. Al meer dan 40 jaar zijn wij de arbeidsbemiddelaar van senioren op de Nederlandse arbeidsmarkt. Wij bemiddelen mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt en koppelen hen aan opdrachtgevers door heel Nederland. Interesse? Schrijf u in bij ons uitzendbureau en wij nemen u op in ons bestand! Bent u een werkgever en wilt u werken met AOW-gerechtigden? Aarzel niet en neem vrijblijvend contact met ons op. Wij lichten de mogelijkheden graag aan u toe. 

Bron: RTL Nieuws