Drie foute aannames bij talent management

Talent management is ook in 2015 een belangrijk onderwerp. Toch leeft er onder werkgevers nog veel onduidelijkheid over het hoe en wat. Onderstaand drie foute aannames over talent management.

Het principe achter talent management is eenvoudig. Doordat talentvolle medewerkers beter presteren dan de doorsnee medewerker, hoeven werkgevers ´slechts´ de talenten aan te trekken of te ontwikkelen. Tegelijkertijd moeten HR en leidinggevenden zorgen dat deze talentvolle medewerkers blijven en dat er ook voldoende talent is voor de toekomst.

Klinkt simpel, maar is het in praktijk vaak niet. Uit onderzoek van HR-cloudaanbieder Raet blijkt dat veel werkgevers hun talent management slechts een zes geven. Toch draait het volgens Rob Briner niet enkel om het aantal talenten in de organisatie. Briner is hoogleraar organisatiepsychologie aan de Managementopleiding van de Universiteit van Bath en grondlegger en vicevoorzitter van het Centrum voor Evidence Based Management. Daarnaast is hij afgelopen jaar uitgeroepen tot de derde meest invloedrijke HR-denker van Groot-Brittannië.

Volgens Briner zijn er in de praktijk drie aannames die veel voorkomen.

1. Talent is altijd te herkennen

Het is een misvatting dat talent gemakkelijk herkend kan worden in relatief complexe functies. Voor in hoeverre is een staat van dienst accuraat? En geven behaalde resultaten in het verleden de garantie dat dit ook in de toekomst geldt? Iets dat je pas weet als je het probeert. Kortom: talent is lang niet altijd gemakkelijk te herkennen.

2. De beste organisaties hebben de beste mensen

Het succes van een organisatie hangt samen met het menselijk potentieel binnen het bedrijf. Toch zijn er veel meer factoren die invloed uitoefenen en bepalend zijn voor het succes. Denk hierbij aan het hebben van goede systemen, bedrijfsprocessen en coördinatie van deze processen. Deze factoren hebben vaak een grotere invloed dan de bijdrage van de talentvolle medewerkers. Volgens Briner worden deze ‘sterspelers’ dan ook overgewaardeerd.

3. Met talent management trek je de meest talentvolle personen aan

Briner vraagt zich af waarom je altijd voor talent zou gaan en waarom een 'goed genoeg' persoon niet voldoet. Volgens hem maakt het hebben van meer capaciteiten slechts het verschil tot op zekere hoogte. Hierdoor is het niet altijd de moeite waard/ rendabel om zoveel tijd en energie te stoppen in het aantrekken en ontwikkelen van alleen talenten.

Vraag het onze HR specialist

Wilt u weten hoe u talent management wél succesvol in kunt zetten in uw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact op, we kijken graag met u mee.

Bron: PWdegids.nl