Drie keer zoveel ZZP’ers zonder werk door Wet DBA

Drie keer zoveel ZZP’ers zonder werk door Wet DBA

In mei 2016 heeft de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) haar intrede gedaan. Nu blijkt dat het aantal werkloze ZZP’ers door toedoen van de Wet DBA is toegenomen. Lees meer.
 

Opdrachtgevers en opdrachtnemers hebben graag zekerheid over de arbeidsrelatie die ze met elkaar aangaan. Tot 1 mei 2016 kon dit met de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Sinds 1 mei 2016 is deze vervangen door de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) en modelovereenkomsten. Dankzij de wet zijn opdrachtgever en ZZP’er samen verantwoordelijk voor de fiscale gevolgen van hun arbeidsrelatie. De Wet DBA is specifiek gericht op de naar schatting 400.000 ZZP’ers die hun arbeid of diensten aanbieden op de zakelijke markt, bijvoorbeeld als bouwvakker of interim-manager.
 

Handhaving opschorten

Het invoeren van de Wet DBA kon rekenen op de nodige weerstand: ZZP’ers zouden zo minder snel ingehuurd worden. Mede door de commotie die hierover ontstond, besloot staatssecretaris Wiebes in december 2016 de handhaving van de wet DBA op te schorten tot ten minste 1 januari 2018. In deze periode krijgen opdrachtgevers en opdrachtnemers geen boetes of naheffingen en gaat het kabinet onderzoeken of het arbeidsrecht herijkt moet worden. Met deze maatregel wil Wiebes wilde hij het vertrouwen in de markt herstellen en de inhuur van ZZP’ers weer op gang brengen. De resultaten van een nieuwe meting over het eerste kwartaal van dit jaar duiden er echter op dat de situatie sindsdien alleen maar ernstiger is geworden.
 

Resultaten onderzoek

Sinds eind vorig 2016 zijn er drie keer zoveel ZZP’ers zonder werk door de Wet DBA, zo blijkt uit onderzoek van Intelligence Group en ZZP-expert Pierre Spaninks. Inmiddels zouden 99.000 (25%) van de betreffende 400.000 ZZP’ers werk als zelfstandige zijn kwijtgeraakt, meer dan twee keer zo veel als eind vorig jaar. Het aantal getroffen ZZP’ers dat alsnog aan de slag kon op een uitzendovereenkomst of payrollcontract, zou op 22.000 constant zijn gebleven. Het aantal ZZP’ers dat het werk helemaal aan hun neus voorbij zag gaan, zou dus meer dan verdrievoudigd zijn en nu maar liefst 77.000 bedragen.
 

‘Fiasco’

Onderzoeker Pierre Spaninks spreekt van een fiasco. “Staatssecretaris Wiebes heeft altijd gezegd dat alleen zogenaamde schijnzelfstandigen last zouden hebben van zijn wet. Maar bijna honderdduizend? Zo veel schijnzelfstandigen waren er helemaal niet. De nieuwe regels maken blijkbaar ook tienduizenden echte zelfstandigen het leven zuur, en jagen opdrachtgevers onnodig op kosten.” Spaninks voegt daaraan toe: “Alle reden voor een nieuw kabinet om daar snel een eind aan te maken en ervoor te zorgen dat opdrachtgevers weer normaal zaken kunnen doen met echte zelfstandigen, zonder dat ze bang hoeven te zijn voor problemen met de Belastingdienst.”
 

Contact met 65plus Payroll Professionals

Wilt u meer informatie over de Wet DBA? Neem contact op met de HR-specialisten van 65plus Payroll Professionals. Wij zijn gespecialiseerd in het payrollen van AOW-gerechtigde medewerkers, onder wie ook ZZP’ers. Wij kunnen u meer informatie geven en u desgewenst helpen met een payrollovereenkomst. Aarzel niet en neem contact met ons op

Bron: Flexmarkt

Reageren