Duurzame inzetbaarheid om ouder personeel gezond te houden

De pensioenleeftijd wordt steeds verder opgeschroefd en we moeten steeds langer doorwerken. Het fit en gezond houden van uw oudere medewerkers is dan ook een topic die almaar belangrijker wordt. Maar hoe realiseert u dit?

Recent werd bekend dat de pensioenleeftijd versneld wordt verhoogd naar 67 in 2021. Werknemers moeten dus steeds langer doorwerken, waardoor een goede gezondheid belangrijker wordt. Volgens de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ) kan op tijd beginnen met zorg dan ook bijdragen aan langer doorwerken.

Duurzame inzetbaarheid steeds belangrijker

Een sleutelwoord hierbij is duurzame inzetbaarheid. Wie ouder wordt heeft een grotere kans op gezondheidsrisico's en een verminderd werkvermogen. Door rekening te houden met de levensloop van de werknemer kan hierop ingespeeld worden. Medewerkers hebben gedurende de verschillende fases in hun leven tenslotte te maken met verschillende taken, zoals de zorg voor jonge kinderen of op latere leeftijd de mantelzorg voor een partner. Door hier rekening mee te houden creëer je een situatie die beter is toegesneden op de persoonlijke situatie van medewerkers en vergroot je de mogelijkheden om een maximale productiviteit te bereiken.

Maatwerk oplossing per bedrijf

Volgens Pauline Meurs, voorzitter van de RVZ, is er echter geen standaard oplossing. ´De een heeft belang bij langer doorwerken, de ander bij het verhogen van productiviteit. Het is naïef om te denken dat betrokken partijen er samen wel uit komen. Om daadwerkelijk bij te dragen aan langer doorwerken is het nodig oog te hebben voor de uiteenlopende belangen en na te gaan welke oplossingen er mogelijk zijn.´

Hiervoor is meer vertrouwen nodig tussen werkgever en werknemer. Een onderwerp wat moeilijk kan zijn door de soms tegengestelde belangen van beide partijen.

Toepassing duurzame inzetbaarheid

Er zijn diverse mogelijkheden om duurzame inzetbaarheid toe te passen binnen een bedrijf. Zo kunnen gerichte werkaanpassingen goed werken bij een verminderd werkvermogen. Een andere mogelijkheid is oudere werknemers een stapje terug te laten doen als de situatie daarom vraagt en later weer aan de slag te laten gaan. Al blijft het uiteindelijk altijd belangrijk om uw specifieke situatie te bekijken en een maatwerk oplossing in te zetten.

Meer weten over duurzame inzetbaarheid?

Meer weten over duurzame inzetbaarheid? Bekijk dan onze artikelen Wat is duurzame inzetbaarheid, 5 tips voor de invoering van duurzame inzetbaarheid en Do's en don'ts van duurzame inzetbaarheid. Liever een persoonlijk advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we vertellen u graag meer.