Een leven lang leren is een must

Onlangs heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) de Nederlandse economie onder de loep genomen. Volgens de OESO is het essentieel dat Nederlandse werknemers zich blijven ontwikkelen en nieuwe vaardigheden leren die passen bij de economische en sociale veranderingen. 
 

De OESO heeft een diagnoserapport gepresenteerd over de economie in Nederland. Het rapport geeft aan dat Nederland een sterke economie heeft, mede door de collectieve ontwikkeling van vaardigheden in het verleden. Maar het leren en onderhouden van vaardigheden mag niet stil komen te liggen om in de toekomst succesvol te kunnen blijven. Zo benadrukt OESO dat werknemers door de veranderende productieprocessen, technologische vooruitgang en klimaatverandering nieuwe collectieve vaardigheden moeten leren. Daarvoor zouden werknemers zich onder andere meer moeten bekwamen in het uitvoeren van abstracte taken.
 

Duidelijke aanbevelingen van OESO

De OESO doet in het diagnoserapport drie harde aanbevelingen: deze drie prioriteiten kunnen werkgevers gemakkelijk opnemen in hun langetermijnvisie en toekomstplannen, zodat de continuïteit van een leven lang leren gewaarborgd blijft. 
 

Aanbeveling 1: Bevorderen van basisvaardigheden

Meer werknemers moeten over basisvaardigheden beschikken als lezen, rekenen, werken met computers en social media. Daarnaast moeten zij de kans krijgen om zich op deze vlakken te ontwikkelen. 
 

Aanbeveling 2: Creëer van leerzame werkplekken 

Door werknemers op de werkplek nieuwe vaardigheden te laten leren, kan de eerste prioriteit worden gehaald. Niet elke werknemer zal namelijk terug naar school willen. Learning on the job wordt dit genoemd. 
 

Aanbeveling 3: Bevorderen van een leercultuur 

Het is bij werknemers én bij werkgevers nog niet de standaard om een leven lang te leren. Het continu leren en ontwikkelen van nieuwe vaardigheden is echter onmisbaar om te kunnen concurreren met andere landen en met technologie die taken kan automatiseren. Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) of scholingsplan voor elke werknemer kan hierbij helpen.
 

Contact met Uitzendbureau 65plus

Wilt u meer informatie over dit nieuwsbericht of wilt u meer weten over de mogelijkheden die Uitzendbureau 65plus u kan bieden? Neem vrijblijvend contact op met onze HR-medewerkers: zij zullen u meer informatie geven over een leven lang leren. Mogelijk komt u in aanmerking voor diverse scholingen en cursussen.

Bron: Rendement