Gezocht: bevlogen medewerkers

Van 9 tot 5 werken? Tegenwoordig is bevlogenheid het credo. Want gedreven en vitale medewerkers zijn productiever, innovatiever en minder vaak ziek. Maar hoe is het gesteld met de bevlogenheid van Nederlandse werknemers? U leest het hier.

Bevlogen medewerkers zijn vitaal, energiek en betrokken. Ze gaan graag naar hun werk, ervaren minder werkstress en benutten hun talenten beter. Bevlogenheid is iets wat veel mensen willen nastreven: zo zijn veel medewerkers tevreden over hun baan, maar écht bevlogen zijn ze zelden. Dit blijkt ook uit onderzoek van Schouten en Nelissen: 30% van de 1.750 ondervraagden scoort laag wanneer het gaat om vitaliteit en bevlogenheid. Slechts 12% van de ondervraagden beschikken wel over bevlogenheid in hun werk en verkeren in een constante ‘werkflow’.
 

Waarom bevlogenheid nastreven?

Dit doet de vraag rijzen waarom bevlogenheid nu zo belangrijk is. Waarom willen we bevlogenheid nastreven? Niet iedereen hoeft vol passie en overgave hun werk uit te voeren: is alleen tevreden zijn met het werk niet voldoende? Tinka van Vuuren, hoogleraar vitaliteitmanagement aan de Open Universiteit, vertelt aan Opzij.nl: “Het is misschien niet mogelijk dat iedereen bevlogen raakt, maar ietsje meer bevlogenheid zou toch wel prettig zijn. Dat is voor de mensen zelf leuk; dat je een baan hebt waar je enthousiast over bent. Ook voor je gezondheid is het beter. En voor de baas, omdat het productiviteit en innovatie oplevert.” Geldt dit voor elke baan, bijvoorbeeld ook voor studenten met een bijbaan in de supermarkt? Van Vuuren: “Zelfs in die banen kun je écht bevlogen zijn. Wel wordt het gemakkelijker wanneer je een baan hebt waarin je zelfstandig dingen kunt beslissen, je goed bent in wat je doet en je het leuk hebt met je collega’s."
 

Werkzaamheden anders inrichten

Uit het onderzoek van Schouten en Nelissen blijkt dat werkgevers op dat vlak nog tekort schieten. De ondervraagden gaven namelijk aan dat ze van hun werkgever weinig mogelijkheden krijgen om zich te ontwikkelen en te feedback ontvangen van collega’s of leidinggevenden. Volgens hoogleraar Van Vuren kunnen werkgevers én werknemers hier veel terrein winnen, bijvoorbeeld door het werk anders in te richten. “Sleutel niet alleen aan de individuen, maar ook aan het werk an sich. Geef medewerkers meer mogelijkheden om samen te werken, zelfstandig taken uit te voeren en zichzelf te ontwikkelen. Dat levert niet alleen voor nu betere werknemers op, maar de werknemer zelf heeft daardoor in de toekomst ook betere kansen op de arbeidsmarkt.”

 

Doorwerken na AOW-gerechtigde leeftijd

Zoals blijkt kan de vitaliteit onder Nederlandse werknemers dus nog behoorlijk worden opgeschroefd. De overheid en het bedrijfsleven hebben wel steeds meer aandacht voor bevlogenheid en vitaliteitsmanagement. Hoe dit komt? Mensen worden steeds ouder en blijven langer doorwerken. Nadert u de AOW-gerechtigde leeftijd, maar bent u zo bevlogen in uw werk, dat u graag wilt doorwerken? Met Uitzendbureau 65plus is dit mogelijk! Al veertig jaar lang koppelen we medewerkers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt aan uiteenlopende werkgevers. Meer weten? Neem contact op met de HR specialisten van 65plus!
 

Bron: Opzij