Groot deel 60-plussers dagelijks online

80 Procent van de 60-plussers is iedere dag actief op internet. Toch waarschuwt seniorenorganisatie KBO-PCOB dat niet iedereen goed genoeg is voorbereid op de digitale toekomst. Lees er meer over op de weblog van Uitzendbureau 65plus.

Acht op de tien senioren begeeft zich dagelijks op internet. Met name socialmediakanaal Facebook is populair: dit sluit aan bij de behoefte van 60-plussers om via internet de sociale contacten te onderhouden, bijvoorbeeld met familie en vrienden in het buitenland. Daarnaast gebruiken veel senioren het internet om allerlei praktische zaken te regelen, zoals bankzaken, het boeken van een reis of het contacteren van de gemeente of een andere instantie. 
 

Digitale ontwikkelingen bijhouden

Desondanks maken ouderen zich zorgen, met name over de snelheid waarmee internet verandert. Zo denkt drie op de vier ouderen dat zij de digitale ontwikkelingen niet kunnen bijhouden. En in 22 procent van de huishoudens gebruikt slechts één van de bewoners of partners internet. Valt iemand weg, dan is er hulp van buitenaf nodig.
 

Voorbereiding en begeleiding internetgebruik

Deze getallen zijn voor seniorenorganisatie KBO-PCOB reden om mensen nog beter voor te bereiden én te begeleiden bij internetgebruik. Manon Vanderkaa, directeur bij KBO-PCOB, zegt daarover het volgende tegenover PlusOnline: “Senioren digitaal vaardig maken en houden is enorm belangrijk. Het is de manier om aangesloten te blijven op onze steeds meer digitale samenleving en het biedt bovendien veel sociale mogelijkheden, zoals contact met familie via Facetime en Skype.”
 

Speciale projecten en cursussen

KBO-PCOB is momenteel druk met het ontwikkelen van dergelijke projecten en cursussen. Vanderkaa: “Wij zetten als vereniging in op de begeleiding van senioren met onze eigen, vrijwillige tabletcoaches. Zij leren ouderen over het scala aan mogelijkheden die de digitale wereld te bieden heeft, van Facebook tot belastingaangifte. Een prachtige manier om senioren digi-vaardig en voor de toekomst digi-bestendig te maken.”

Bron: PlusOnline