Het gaat beter met de pensioenen

Na jaren van misère is er eindelijk goed nieuws te melden rondom de pensioenen: de dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen stijgt. Wat betekent dit? Lees er hier meer informatie over. 

De nieuwe kwartaalcijfers van Nederlandse pensioenfondsen zijn bekend. De dekkingsgraden van veel grote pensioenfondsen zijn gestegen. Zo is de dekkingsgraad voor het Pensioenfonds voor de Bouw (BpfBouw) gestegen met 2,3% en komt hiermee uit op 110,1%. Dat betekent dat voor iedere euro die het fonds moet uitkeren, ze 1,10 euro in kas heeft.
 

Dekkingsgraad lager dan 100%

De dekkingsgraad van BpfBouw is een heel gunstig voorbeeld. Er zijn echter ook veel pensioenfondsen met een dekkingsgraad beneden de 100%. Zo heeft het ABP – het pensioenfonds voor ambtenaren – een dekkingsgraad van 96,3%. Dit is echter 2,3% beter dan het ooit was. Het fonds voor personeel in de zorg (PFZW) ging naar 94,2%. Nog steeds niet genoeg, want pas vanaf 105% kunnen de fondsen de uitkeringen aanpassen aan de geldende indexatie. 
 

Stijging rente

De verbeterde dekkingsgraad wordt veroorzaakt door een algemene rentestijging. Deze stijging heeft een positieve invloed op de dekkingsgraad, maar heeft ook gevolgen voor de waarde van de beleggingen van de fondsen. Obligaties kunnen daardoor minder waard worden, en dat neemt dus een hap uit het vermogen van de fondsen. De gunstige rente heeft dus een keerzijde. Of deze stijgende lijn wordt doorgezet door de pensioenfondsen is dus voor een groot deel afhankelijk van de rente.
 

Meer weten?

Wilt u meer informatie over dit nieuwsbericht? Aarzel niet en neem contact op met de HR-specialisten van 65plus. Wij hebben jarenlange ervaring in het uitzenden van AOW-gerechtigde medewerkers. Zij werken na hun pensioen door via onze labels 65plus In het Onderwijs, 65plus Op de Weg en 65plus In Goede Handen. Onze medewerkers hebben veel kennis van pensioengerelateerde onderwerpen en vertellen u graag meer! 

Bron: PlusOnline