Het stemgedrag van 65-plussers

Het stemgedrag van 65-plussers

Op woensdag 15 maart vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Eén op de vier stemgerechtigden is 65 jaar of ouder. Volgens de statistieken zullen zij massaal hun stem uitbrengen, maar hun vertrouwen in de politiek is laag.
 

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 24 procent van de stemgerechtigden 65-plus is – vijf jaar geleden was dit nog 22 procent. 65-Plussers brengen bij de verkiezingen vrijwel altijd in groten getale hun stem uit. In 2012 deed 86 procent dat. Onder jongeren tussen 18 en 35 jaar stemde ruim 70 procent.
 

Senioren hebben weinig vertrouwen

Opvallend is dat ouderen wel massaal hun stem laten horen, maar van alle leeftijdsgroepen het minste vertrouwen hebben in de politiek. Drie op de tien 65-plussers gelooft dat er echt iets met hun stem gedaan wordt en dat politici zich na de verkiezingen aan hun woord houden. Onder kiezers tot 35 jaar hebben vier op de tien respondenten dat vertrouwen.
 

Kiesgedrag van 65-plussers

De hoge opkomst van 65-plussers viel in 2012 vooral in het voordeel uit van het CDA en 50PLUS. D66 en de PVV trokken relatief de meeste jongeren. GroenLinks en de SP waren het populairst in de leeftijdsgroep 35 tot 65 jaar.

Bron: Plus Online

Reageren