- U bevindt zich hier:
- Uitzendbureau 65plus
- Nieuwsblog
- Hoe de AOW-leeftijd bepalen?
Hoe de AOW-leeftijd bepalen?
De AOW-leeftijd blijft het gesprek van de dag. Er is bijvoorbeeld veel discussie rondom de vraag of de AOW-leeftijd flexibel moet worden. Hoogleraar economie Marike Knoef geeft haar mening over deze kwestie in een interview met Trouw.
AOW op maat
Een goedkope optie is om de AOW-leeftijd mee te laten stijgen met de levensverwachting. Het probleem is dat er dan geen rekening wordt gehouden met de verschillende levensverwachtingen binnen beroepsgroepen. Uit onderzoek van Knoef en haar collega’s bij Netspar, blijkt dit verschil zelfs op te kunnen lopen tot negen jaar. Daarom pleit Knoef voor een AOW op maat: ofwel, dat de AOW-leeftijd afhankelijk is van je beroep. Dan zou het zo zijn dat de stratenmaker eerder AOW-ontvangt dan een advocaat. De FNV wil dit concept de komende vijf jaar gaan onderzoeken.
Stress of calorieën?
De uitdaging van deze aanpak is namelijk dat het heel moeilijk te bepalen is waar de grens van een zwaar beroep ligt. In het buitenland zijn er al diverse pogingen gedaan om zo’n lijst op te stellen, maar zonder resultaat. "Veel mensen zeggen 'ja' op de vraag of ze een veeleisende baan hebben. Ook de basisschoolleraar." En dat is niet zo gek, als stress ook wordt meegenomen in de beoordeling of werk zwaar is. In andere landen wordt bijvoorbeeld het aantal verbrande calorieën per dag meegenomen in de beoordeling.
Arbeidsverleden
Kijken naar de lengte van het arbeidsverleden is ook een optie, als er een voorbeeld wordt genomen aan Duitsland. Daar kunnen veel stratenmakers op hun 65ste stoppen, terwijl een advocaat of arts gekort wordt als hij op die leeftijd stopt met werken. Ook deze aanpak levert in Nederland een uitdaging op: “In Nederland hebben we voor de oudere generaties nooit bijgehouden hoeveel jaar ze precies gewerkt hebben. En niet iedereen heeft zijn eerste loonstrookje bewaard om aan te tonen wanneer hij begon."
Inkomen
Van alle overwogen opties blijkt het inkomen toch de beste graadmeter voor de hoogte van de AOW-leeftijd. "Dat moet je dan niet gaan meten rond het 60ste levensjaar", zegt Knoef. "Dan zullen sommigen ineens deeltijd gaan werken om minder te verdienen, om zo eerder AOW te ontvangen." Het kan dan slimmer zijn om het inkomen van de laatste vijftien jaar te bekijken, zegt ze.
Meer informatie en contact
Wilt u meer informatie over dit nieuwsbericht? U kunt hier het hele artikel lezen. Ook kunt u contact opnemen met de HR-specialisten van Uitzendbureau 65plus. Al sinds 1975 zijn wij gespecialiseerd in het uitzenden van mensen die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Wij hebben dan ook veel kennis over de AOW in Nederland. Neem nu contact met ons op en stel uw vragen.
Bron: Trouw