Hoe denken jonge en oudere werknemers over elkaar?

In de meeste bedrijven vind je op de werkvloer een mix tussen jonge en oudere werknemers. Maar hoe denken deze groepen eigenlijk over elkaar? Het CBS zocht het uit.

Leeftijdsdiscriminatie is een belangrijke topic binnen de arbeidsmarkt. Maar om deze aan te pakken is het nodig om te weten hoe verschillende generaties werknemers over elkaar denken. Het CBS ging ermee aan de slag en zocht het uit.

Jongere werknemers flexibeler, ouderen loyaler

Volgens het onderzoek worden jongere werknemers (tot 35 jaar) gezien als flexibeler dan oudere werknemers. Zij zijn ook eerder bereid om een opleiding te volgen en kunnen sneller overweg met nieuwe technologieën. Daarentegen winnen oudere werknemers (55 jaar en ouder) het op het gebied van loyaliteit, nauwkeurigheid en stressbestendigheid. Zij worden echter ook gezien als duurder.

Productiviteit & ziekteverzuim

Opvallend zijn de meningen over productiviteit en de frequentie van ziek zijn. Zo vindt 40% dat jongere en oudere werknemers niet voor elkaar onder doen in productiviteit. Daarnaast vindt 30% dat jongere werknemers productiever zijn, terwijl 21% dit juist over ouderen denkt.

Ook op het gebied van ziekteverzuim vond het CBS vergelijkbare percentages. 40% vindt dat leeftijd niet uitmaakt, terwijl 30% vindt dat jongere werknemers vaker ziek zijn. 21% denkt dat oudere medewerkers vaker ziek zijn.

Positiever over eigen generatie

Tot slot blijkt dat de mening van leidinggevenden nauwelijks afwijkt van die van de anderen. Enkel op het gebied van loyaliteit worden jongere werknemers iets vaker als loyaler gezien.

Niet compleet verrassend overigens is dat de mening van de respondenten leeftijdsgebonden is en de eigen generatie voornamelijk positief beoordeeld.

Rendement van jong & oud

Wilt u sparren over hoe we verschillende generaties werknemers binnen uw bedrijf kunnen inzetten? Vraag het eens aan onze HR-specialisten, zij denken graag met u mee.