Hoe vermindert u werkstress onder werknemers?

Stress op de werkvloer. Is dat bijzonder of hoort dat er ‘gewoon’ bij? Gezonde stress draagt soms bij aan productiviteit, maar loopt de spanning op, dan kan het behoorlijk mis gaan. Maar hoe vermindert u werkstress onder werknemers? Vaak begint het probleem bij de bron: werkgevers die hun werknemers niet serieus nemen.

Werkgevers doen namelijk niet genoeg hun best om werkstress te voorkomen. Vandaag de dag komt stress op de werkvloer bijzonder vaak voor. Eén derde van de werkgevers heeft volgens werknemers weinig tot geen interesse in de mentale staat van hun werknemers. Om verzuim te voorkomen, dient dit probleem aangepakt te worden. 
 

Niet interessant voor werkgevers

Uit onderzoek van HR-dienstverlener ADP, waarin de gedachten, houding, zorgen en verwachtingen van bijna 10.000 Europese werknemers werd onderzocht, blijkt dat stress onder werknemers niet interessant is voor werkgevers. Meer dan één tiende is er zelfs van overtuigd dat hun bedrijf geen enkele interesse heeft voor hun geestelijke gesteldheid. Oudere werknemers zijn hierover het meest negatief. Van de 55-plussers ervaart zo’n 16 procent geen enkele interesse. 
 

Problemen op de werkvloer

Martijn Brand, Directeur ADP Nederland, voorziet veel problemen door stress op de werkvloer. “In een drukke werkomgeving zien we stress vaak als onderdeel van het leven. Dat is gevaarlijk voor zowel de werknemers als het bedrijf, want teveel stress leidt tot problemen zoals een vermindering in productiviteit, minder betrokkenheid en een hoger ziekteverzuim.” Brand vindt dat werkgevers zich meer zouden moeten bekommeren om het geestelijk welzijn van hun werknemers. Ook pleit hij voor open communicatielijnen tussen het management en medewerkers. “Werknemers moeten de flexibiliteit krijgen die zij nodig hebben en het maken van nieuwe regelingen is een optie,” aldus Brand. “Denk aan je arbobeleid waarin zaken opgenomen kunnen worden voor fysieke en mentale ondersteuning van werknemers.”
 

Ouderen hebben minder last

Uit het onderzoek blijkt dat stress niet op elke leeftijd een groot probleem is. Oudere werknemers hebben er vaak minder last dan jongere. Vanwege stress overweegt een 37 procent van de jongeren van baan te veranderen. Onder de 55-plussers is dit slechts 17 procent. In Nederland is dit contrast nog groter met zo’n 39 procent onder 16-24 jarigen tegenover 13 procent 55-plussers. Geslacht is onder Europese collega’s ook een belangrijke factor. Van de vrouwen zegt bijna één op de vijf dagelijks last te hebben van stress. Onder mannelijke collega’s is dit ook het geval. Hier is het verschil dus minder aanwezig.

Bron: HR Praktijk