Hoe zit het met de vrije dagen in Nederland?

Werkt u in loondienst, dan had u op Koningsdag waarschijnlijk een doorbetaalde vrije dag. Toch is dit niet altijd zo. Hoe zit het met de vrije dagen in Nederland? Geldt dat ook voor Hemelvaart en Pinksteren? Lees hier alles over vrije dagen in Nederland.

Vandaag de dag is er geen wet die zegt dat werkgevers betaald verlof moeten geven aan hun werknemers op bepaalde feestdagen. Zo’n vrije dag is dus niet verplicht, maar men gaat er vaak wel van uit dat een dag als Koningsdag een vrije dag is. Hoe zit het eigenlijk met de vrije dagen in Nederland?
 

Dag van de Arbeid

In bijna alle landen in Europa staat 1 mei, de Dag van de Arbeid, bekend als officiële feestdag. Op de Dag van de Arbeid staat het gevoel van internationale verbondenheid en solidariteit centraal. Dat is in ons land ook zo, maar hier werken de meeste mensen gewoon door. Er zijn echter wel bedrijven die werknemers vrij geven. 
 

Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag is een bijzonder geval betreffende nationale feestdagen. Bevrijdingsdag is namelijk enkel een feestdag in een lustrumjaar. Het eerstvolgende lustrumjaar zal pas plaatsvinden in 2020, dus dit jaar is Bevrijdingsdag geen officiële feestdag. Wel staat het hele land in het teken van vrijheid en worden er op verschillende plaatsen festivals georganiseerd. Bovendien mogen werkgevers ook tijdens een lustrumjaar zelf bepalen of ze hun werkgevers vrijaf geven. 
 

Hemelvaartsdag

Tijdens Hemelvaart herdenken we het opstijgen van Jezus naar de hemel. Dit gebeurt 39 dagen na Pasen, waar hij opstaat uit zijn graf. Hemelvaartsdag wordt gezien als officiële feestdag, maar hier kan een werkgever zelf onderscheid in maken. Dit zie je vaak in de gezondheidszorg, de horeca en bij de politie. Of Hemelvaart een vrije dag is, is terug te vinden in de CAO.
 

Pinksteren

50 Dagen ná Pasen wordt Pinksteren gevierd. Pinksteren wordt gezien als het begin van de christelijke kerk. Binnen de christelijke gemeente wordt extra aandacht geschonken aan de vernieuwing van het geloof. Pinksteren duurt twee dagen en valt altijd op zondag en maandag. Ook op deze dagen hebben de meeste mensen vrij, met uitzondering van horecagelegenheden, de politie en de gezondheidssector.