Hogescholen gaan strijd aan met frauderende studenten

Diverse Nederlandse hogescholen willen de fraude onder studenten terugdringen. Zo krijgen studenten bij tentamens een unieke set met digitale vragen voorgeschoteld, zodat frauderen moeilijker wordt. Lees er hier meer over!

De afgelopen jaren zijn er in Nederland enkele grote schandalen geweest met frauderende studenten, en volgens hogeschool Saxion gaat het jaarlijks wel eens mis met een toets. Steeds meer hogescholen willen dit fraudeprobleem oplossen door fraude tijdens tentamens tegen te gaan. Daarom willen de Haagse Hogeschool, Saxion en de hogescholen van Rotterdam, Amsterdam en Utrecht een speciale toetsingsmethode in gebruik nemen, waarbij studenten bij tentamens een unieke set met digitale vragen krijgen voorgeschoteld. 
 

Tentamenvragen uit landelijke database

De vijf hogescholen willen hun studenten tijdens tentamens vragen voorleggen uit hun landelijke database. Deze database bestaat inmiddels uit enkele duizenden vragen die onwillekeurig aan de studenten voorgelegd zullen worden. Met de database doen de hogescholen geen moeite meer om tentamenvragen te beschermen tegen diefstal of fraude. Sterker nog: de opgaven zijn zelfs beschikbaar als oefenvragen. Door de grote hoeveelheid vragen kunnen fraudeurs alle opgaven onmogelijk uit hun hoofd leren. Lukt het studenten wel om alle vragen uit het hoofd te leren, dan hebben deze studenten precies de kennis die de hogescholen graag terugzien.
 

Uitrollen van het initiatief

De grote landelijke database wordt opgebouwd voor verschillende vakgebieden, waarbij bedrijfskunde een van de eerste is. In Den Haag en Rotterdam wordt al met dit systeem gewerkt, en de andere drie hogescholen zullen gauw volgen. Er zijn bovendien nog gesprekken gaande met andere hogescholen die zich aan willen sluiten.
 

Meer informatie van Uitzendbureau 65plus

Wilt u meer informatie over dit nieuwsbericht? Schroom niet en neem contact op met Uitzendbureau 65plus! Wij hebben meer dan veertig jaar ervaring in het uitzenden van AOW-gerechtigde medewerkers, met name in het onderwijs! Is uw interesse gewekt en wilt u werken met ouderen die u kunt inzetten als docent, (technisch) onderwijsassistent, surveillant of examenbegeleider, neem dan contact met ons op! Uiteraard kunt u zich ook inschrijven bij Uitzendbureau 65plus wanneer u als senior aan de slag wilt in het onderwijsvak. Bekijk hier onze onderwijsvacatures!
 

Bron: AD