Hoogte pensioen valt voor velen tegen

Hoogte pensioen valt voor velen tegen

Eind januari kregen gepensioneerden in Nederland hun eerste uitkering van 2016 overgemaakt. Tot hun schrik zagen velen van hen dat hun pensioen was gedaald ten opzichte van 2015. Soms met wel tientallen tot honderden euro’s.

Pensioenfondsen werden eind januari overspoeld met telefoontjes van verontruste gepensioneerden. De pensioenuitkering die ze voor januari overgemaakt kregen, was lager dan in 2015 het geval was. De meesten denken dat hun pensioenfonds een korting heeft doorgevoerd, maar de verlaging wordt veroorzaakt door fiscale maatregelen van de overheid en een hogere ziektekostenbijdrage.
 

Verlaging tot enkele honderden euro’s

Alleen al bij pensioenfonds ABP treffen de maatregelen zestig procent van alle gepensioneerden. In de meeste gevallen is de uitkering enkele euro’s tot enkele tientjes lager. Vooral voor mensen met een klein pensioen valt dit zwaar. Zeker omdat de pensioenen al jaren bevroren zijn en de koopkracht ook al jaren is gedaald. Bij mensen met een hoger vermogen is de uitkering zelfs met enkele honderden euro’s verlaagd omdat ze geen recht meer hebben op een huurtoeslag.
 

Maatregelen al aangekondigd

Gepensioneerden moeten vanaf dit jaar meer premie betalen voor de zorgverzekering, waardoor de hoogte van de uitkering afneemt. Daarnaast is het tarief in de eerste belastingschijf verhoogd. De maatregelen waren in 2015 al aangekondigd, maar deze boodschap heeft veel gepensioneerden niet bereikt. Pas nu de uitkering van januari op de bankrekening is gestort, zien gepensioneerden dat hun pensioen lager is en gaan verhaal halen bij hun pensioenuitvoerder.
 

Terugdraaien maatregelen

KNVG, de belangenvereniging voor gepensioneerden, wil dat de overheid de maatregelen zo snel mogelijk terugdraait, vooral omdat ouderen de afgelopen jaren al twintig procent koopkracht hebben moeten inleveren. De sociale partners in de Sociaal Economische Raad (SER) praten momenteel over een geheel nieuw pensioenstelsel: deze wordt in het voorjaar van 2016 verwacht. Wilt u meer weten over deze wijzigingen? De HR specialisten van Uitzendbureau 65plus kunnen u een en ander uitleggen. Schroom niet en neem contact met ons op!

Bron: AD
 

Reageren