Ideeën voor beter onderwijs

Ideeën voor beter onderwijs

Aan het begin van het schooljaar besteedde NPO Radio 1 aandacht aan het onderwijs in Nederland. Aan de hand van deze themaweek hebben honderden luisteraars ideeën ingestuurd om het onderwijs te verbeteren. Lees er hier meer over. 
 

Van 3 t/m 8 september werd de publieke radiozender omgedoopt tot ‘NPO Radio 1 bij de les’. Tijdens een speciale weekprogrammering werd er aandacht geschonken aan het onderwijs in Nederland. Zo deden aansprekende gasten een boekje open over het huidige onderwijslandschap en deelden zij hun toekomstvisie. Presentatoren en verslaggevers gingen op zoek naar suggesties en verbeteringen in het Nederlandse onderwijs.

Alle input is inmiddels verzameld: honderden luisteraars hebben hun ideeën voor beter onderwijs doorgegeven. Onderwijsprofessionals selecteerden de tien meest aansprekende plannen. Lees hier vijf van de tien briljante ideeën.
 

Idee: Zet niet 1, maar 2 leerkrachten voor de klas

Zoals een gezin ook meestal door twee volwassenen wordt geleid, zo zou je ook voor een duo-docentschap moeten gaan. Dan breng je meer dynamiek en afwisseling in de klas en zorg je onderling voor ondersteuning.
 

Idee: Zet ouders in een begeleidende rol in het onderwijs

Werk als leerkracht samen met ouders om kinderen te ondersteunen bij het leren vaardigheden als rekenen, spelling en lezen.
 

Idee: Lesstof ontwikkelen met bedrijven

Laat docenten in mbo en hbo zelf hun lesstof ontwikkelen in samenwerking met het werkveld en het bedrijfsleven waarvoor studenten worden opgeleid.
 

Idee: Beginnende docenten in regionale pool

Breng beginnende docenten voor 1 of 2 jaar onder in een regionale pool, waarin ze dienstbaar zijn aan verschillende scholen in de regio.
 

Idee: 'Oudere' vaklui voor de klas

Geef mensen met zware beroepen de kans om vanaf hun 50e les te kunnen geven op mbo of praktijkonderwijs. Zo kunnen vakmensen hun kennis en ervaring overdragen.
 

Advies van 65plus In het Onderwijs

Bent u benieuwd naar de gehele lijst? Bekijk dan de website van NPO Radio 1. Wilt u meer informatie over werken in het onderwijs? Neem contact op met 65plus In het Onderwijs, onderdeel van Uitzendbureau 65plus. 65plus In het Onderwijs is gespecialiseerd in het uitzenden van AOW-gerechtigde medewerkers: zij gaan aan de slag als examinatoren, surveillanten, beoordelaars, docenten, huiswerkbegeleiders, conciërges, receptionisten, klusjesmannen of schoonmakers. 

Bron: NPO Radio 1

Reageren