In 5 stappen naar bevlogen personeel

Personeel enthousiast maken en houden. Het is voor veel bedrijven een hele uitdaging. Toch is het belangrijk dat u hierop blijft inzetten, want een bevlogen medewerker kan veel voor uw organisatie betekenen. Daarom 5 tips van onze HR specialisten op weg naar bevlogen personeel.

Enthousiast en gemotiveerd personeel creëren is een hele uitdaging, maar wel een met veel rendement. Deze medewerkers zijn vaak productiever, bereid een stap verder te doen wanneer nodig en goede ambassadeurs voor de organisatie. Toch is het voor veel bedrijven/ managers een moeilijk om medewerkers mee te krijgen in hun grootse meeslepende doelen. Oorzaak is vaak dat medewerkers te weinig de link met hun eigen werkzaamheden zien en hierdoor eerder gedemotiveerd raken.

Het stellen van kleine doelen kan hier al helpen. Zo blijkt uit onderzoek dat medewerkers die ervaren dat ze dagelijks vooruitgang boeken, aanzienlijk sneller 'bevlogen' raken. Maar hoe brengt u dit in de praktijk? Leiderschapscoach en trainer bij Employee Dynamics Marianne Schutten geeft vijf stappen om dit te realiseren.

1. Laat medewerkers de zin van hun werk zien

Iets doen waarvan je eigenlijk helemaal niet weet wat de zin ervan is werkt in veel gevallen niet motiverend. Want waarom doe je het eigenlijk? Zorg daarom dat het voor medewerkers helder is hoe zinvol hun werk is en hoe dit bijdraagt in het succes van het team/ de organisatie. Dit hoeft niet meteen groots te zijn, zolang het maar de vooruitgang van het werk laat zien.

2. Het hogere doel in beeld

Laat de leidinggevende een lange termijn doel opstellen, maar hak deze wel op in kleinere stukken. Deze mini-doelen zijn voor medewerkers tastbaarder en gemakkelijker te bereiken, wat weer motiverend werkt. Kortom: stap-voor-stap op weg naar het hoofddoel.

3. Medewerkers helpen naar vooruitgang

Een andere mogelijkheid is om leidinggevenden medewerkers te laten helpen om deze voortgang te boeken. Noteer hiervoor bijvoorbeeld elke dag aan het einde welke vooruitgang teamleden hebben geboekt, wat ze tegen heeft gehouden en wat ze nodig hebben om de volgende dag vooruit te kunnen. Zo laat u tegelijkertijd ook merken dat u meedenkt met de werknemers en wilt dat ze slagen.

4. Creëer succesmomenten

Vier het bereiken van de mini-doelen met de medewerkers en geef erkenning en waardering voor de vooruitgang van het team. Deze succesmomenten maken medewerkers enthousiaster en het einddoel tastbaarder.

5. Laat medewerkers hun eigen succes ervaren

Vaak wordt er nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd niet meer stil gestaan wat is gedaan en hoe dit is aangepakt. Zonde, want zo haal je er waarschijnlijk ook minder uit. Vraag medewerkers daarom elke dag 5 minuten de tijd te nemen om hun succesmomenten op te schrijven en deze te bespreken met een collega. Zo staat deze stil bij het positieve effect van zijn of haar werk en is de kans groot dat de motivatie verder toeneemt.

Gemotiveerd personeel inhuren?

Tot zover de tips voor meer bevlogen personeel. Wilt u meer informatie of kunt u wel wat bevlogen personeel gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of lees meer over wat onze bevlogen ervaren flexwerkers voor uw organisatie kunnen betekenen.

Bron: PWdegids.nl